Ilhan Banda: Engleski jezik je moja strast, ali sebe vidim i u turizmu i ugostiteljstvu (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

O ljubavi prema engleskom jeziku, raznim programima razmjene učenika, ali i  temama koje se tiču srednjoškolaca u našem gradu, u današnjoj emisiji govorio je Ilhan Banda, učenik trećeg razreda Srednje stručne škole.

U emisiji ,,Kreativci“, Radija Bijelo Polje, Ilhan je kazao da je odmalena volio engleski jezik,  pa je već u ranom djetinjstvu  savladao izgovor.

Učestvovao je na brojnim takmičenjima  iz engleskog jezika, a na takmčenju ,,Willkomen“ osvojio je prvo mjesto u svojoj kategoriji.

,,Takmičenje je međunarodnog karaktera, ali  je zbog pandemije korona virusa održano na  državnom nivou. Nije bilo teško, imalo je raznih zadataka, ispitan je svaki aspekt znanja. Ja sam se pripremao sa profesoricom Snežanom Obradović, koja mi je uvijek bila velika podrška“, istakao je Banda.

Osim engleskog jezika, Ilhan veliku pažnju posvjećuje i stručnim predmetima.

,,Turistička industrija u Crnoj Gori ima veliki potencijal, jeste da sve zavisi od globalne klime, ali uspjeh je standardan. Ima i teških i lijepih momenata, ali sve se u ovom poslu savlada“, dodao je Ilhan. 

Ilhan je  i jedan od učesnika Programa ,,Super school“ razmjene učenika, koji je realizovao ,,Ryco“ i Giz“ u zemljama Zapadnog Balkana.

,,Nas 14 učenika bilo je na razmjeni, putovali smo u aprilu, družili se i razmijenili iskustva sa albanskim đacima. U početku nam je  bilo teško da se sporazumijemo, ali su profesori bili tu da nas usmjere. Razgovarali smo na  temu,,Preduzetništvo bez granica“ , posjetili  značajna  mjesta u Albaniji, tako da je ovo putovanje kako za mene, tako i za ostale učenike, bilo  veoma značajno za naše  dalje usavršavanje“, naglasio je Ilhan u emisiji ,,Kreativci“, i podsjetio, da su  u okviru  tog programa, i  učenici iz Albanije u maju boravili u Bijelom Polju..

Ilhan kaže i da su  nakon dugog perioda pandemije korona virusa i onlajn nastave  učenici zadovoljni što su se vratili u školske klupe, a poslije srednje škole upisaće fakultet, ali je još u dilemi i koji.

,,Ima dosta opcija, razmišljam možda da nastavim turizam i ugostiteljstvo. Jedna od opcija je i engleski jezik“, dodao je.

Govoreći o položaju srednjoškolaca u Bijelom Polju, Banda je  kazao da je potrebno više komunikacije i druženja među učenicima različitih škola.

,,Možda i da se oformi neki klub mladih, gdje bi se vršnjaci družili i sticali nova znanja“, naveo je Ilhan. 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević