Otvorena izložba slika Filipa Ristića

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE 

Izložba slika i crteža akademskog slikara iz Beograda, Filipa Ristića, otvorena je večeras u galeriji JU Centar za kulturu ''Vojislav Bulatović Strunjo''.

Ristić se bjelopoljskoj publici predstavio sa 15 radova u kombinovanoj tehnici, a kako je sam autor istakao , riječ je o djelima koje stvarao predhodne dvije godine.

 “Ja sam kroz svoje promišljanje o svom radu, dok sam boravio u svom ateljeu u to vrijeme, sebi postavio nekoliko krucijalnih pitanja: Odakle dolazi ta stvaralačka energija, na koje je jako teško odgovoriti i gdje je polazište stvaralačke imaginacije? Da li ona leži u nekom praiskonskom arhitipu koji vodi porijeklo od svega ovoga što danas nazivamo univerzum, pa samim tim i do Boga. Upravo u toj, jednoj vrsti, korelacije nalazim i nailazim inspiraciju za svoje slikarstvo” istakao je Ristić.

Predstavljajući mladog umjetnika, Slađana Bubanja Merdović je pročitala osvrt istoričarke umjetnosti Marine Radosavljević koja je Ristićevu umjetnost nazvala emotivnu, sastavljenu od širokog i odlučnog gesta.

“Njegove slike jesu slobodne zone duha na kojima Ristić ne opisuje, ne gubi se u detaljima, već sugeriše, puštajući gledaoca da rekonstruiše svoju viziju na podsticaj. Rezultati toga su radovi koji prenose kombinacije boja, čas tonske, čas kontrasne prema emocijama koja ih oživljava” pročitala je Bubanja Merdović.

Ljubitelje umjetnosti u slikarski svijet mladog umjetnika uveli su članovi Dječije klape “Margherita bianka” bjelopoljske Škole za osnovno muzičko obrazovanje koju vode profesori Jelena Đaković i Miloš Vojinović.

Izložba će biti otvorena do 24. septembra.

Tekst i foto: Vanja Šabanović