VIŠE NEVLADINIH ORGANIZACIJA ODRŽALO OKRUGLI STO O NAČINIMA UČEŠĆA GRAĐANA U IMPLEMENTACIJAMA ZAKONSKIH RJEŠENJA JAVNE UPRAVE

U  Bijelom Polju je danas održan okrugli sto koji je organizovalo više Nevladinih organizacija koje se bave svim sverama društvenog života, kao i zaštitom pojedinačnih i kolektivnih prava građana. NVO Novi poredak, NVO Korak promjene, NVO Akademija društvenih nauka, NVO Progres, NVO Eko centar, NVO Zvijezde i NVO Platforma su na okruglom stolu razgovarali o benefitima raspoloživih mehanizama javne uprave, modelima i prijedlozima za njihovo poboljšanje u smislu iznalaženja efikasnijih zakonskih rješenja u raznim oblastima. Razgovarano je i o prednostima korišćenja elektronskih servisa, načinima njihove uspješnije promocije među građanima kao i mehanizmima participacije građana u kreiranju lokalnih javnih politika. 

Prema riječima izvršnog direktora NVO Novi poredak, Radivoja Bogavca potrebno je implementirati nove informativne programe usmjerene prema srednjoškolskoj omladini i građanima u smislu njihovog boljeg upoznavanja o benefitima reforme javne uprave u cilju poboljšanja kvaliteta života pojedinca i pospješivanja razvoja privrede. 

Takođe je na okruglom stolu istaknuto da građani nemaju dovoljno informacija o instrumentima korišćenja raspoloživih elektronskih usluga kako bi se njihove potrebe mnogo brže i efikasnije realizovale. Zaključeno je da je potrebno osmisliti i u praksi sprovesti mnogo vidljivije promocije primjene elektronskih servisa koje bi građani koristili u mnogo većem broju čime bi i pored navedene prednosti i rasteretili državnu administraciju.

Razmatrani su i mehanizmi i tehnike u kreiranju lokalnih javnih politika i zaključeno da je potrebno pojačano raditi na edukaciji svih kategorija građana u cilju njihove sveobuhvatnije informisanosti o raspoloživim mehanizmima participacije u kreiranju javnih politika. Implementacija prava građana u svim domenima života i otvorenost institucija sistema države prema njima bez obtira na vjeru, naciju ili bilo koju drugu pripadnost su osnovni prerogativi kojima jedna građanska država treba da stremi u stvaranju multikulturalnog društva gdje svaki građanin u njoj treba da uživa podjednaka prava.

Na okruglom stolu je razgovarano o prijedlozima vezano za izmjene i dopune Zakona o Nevladinim organizacijama i prihvatljivim rješenjima koji bi omogućili bolje funkcionisanje NVO sektora u cilju potpunije zaštite prava građana i implementacijama zakonskih rješenja Javne uprave u praktičnim politikama.

Donijeti su zaključci da je potrebna sveobuhvatna sinergija i saradnja NVO sektora i institucija sistema u pronalaženju zajedničkih efikasnih rmodela u rješavanju problema građana u svim sverama društvenog života. Donijeta je odluka da će Nevladine organizacije u narednom periodu pojačati svoju aktivnost i da će održati veći broj sličnih skupova koji su interesu svih građana.

 

Saopštenje i foto:

NVO NOVI POREDAK

NVO KORAK PROMJENE

NVO AKADEMIJA DRUŠTVENIH NAUKA

NVO PROGRES

NVO EKO CENTAR

NVO ZVIJEZDE

NVO PLATFORMA