Vukovićeva šljivovica ,,Duša“ najbolja na novosadskom sajmu (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO 

Bjelopoljac Vujica Vuković osvojio je tri medalje za kvalitet rakije, na 89. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, koji je krajem maja održan u Novom Sadu. Vuković je zlatnu medalju dobio za rakiju šljivovicu, srebrnu za jabukovaču i bronzanu za kruškovaču.

O utiscima sa sajma, proizvodnji rakije i organskoj proizvodnji voća, Vuković je govorio u emisiji ,,O selu i poljoprivredi“Radija Bijelo Polje , i tom prilikom istakao da je  organizacija sajma bila na zavidnom nivou.

,,Utisci su izuzetno dobri, jer biti učesnik tako prestižne manifestacije pravi je doživljaj. Od kako je zavladala pandemija korona virusa ovaj sajam se nije organizovao, pa je ove godine sve bilo na zavidnom nivou. Meni su nagrade veoma važne, jer volim da se takmičim“, navodi Vuković.

Ističe da mu je uvijek bio važan kvalitet  a ne količina rakije koju ispeče, što je  i žiri novosadskog sajma, znao da prepozna i nagradi.

Vuković rakiju  od organski  uzgojenog voća priprema po tradicionalnoj recepturi, više od 20 godina, a na njegovom imanju u Ivanju mogu se naći različite  vrste  i sorte  jabuke, kruške, lješnika i drugog voća.

,,Uvijek mi je bila zanimljiva proizvodnja organskog voća, jer nikada nijesam bio pobornik ,,hemije“, pa sam, samim tim i počeo da se više zanimam za ovu oblast. Nije lako baviti se organskom proizvodnjom, jer najviše zavisite od neba i vremenskih uslova. Sredstva za zaštitu su dosta skupa i nemaju tu jačinu zaštite kao hemija, tako da djeluju trenutno, jer ne mogu u dovoljnoj mjeri da zaštite organske proizvode. Proizvođač najviše zavisi od vremenskih prilika, biljka se bori sama za zaštitu, prepuštena je sama sebi i tu prinosi ne mogu biti veliki, bar na osnovu mog  iskustva“, objašnjava ovaj vrijedni domaćin.

Rakiju koju proizvodi, Vuković plasira pretežno u Bijelom Polju i okolini.

,,Dobro je kada ima da se proda, ali dosta rakije poklonim i prijateljima. Važan je kvalitet a ne kvantitet“, dodaje.

Vuković navodi da je Bijelo Polje bogato prirodnim resursima i ima dosta mogućnosti za proizvodnju, ali su mladi već napustili selo.

,,Problem je jer su nam prazna sela, malo ima omladine koja bi se bavila poljoprivrednom proizvodnjom. Mogućnosti ima, samo kada se hoće. Svi učimo dok smo živi, ali uz jaku volju i upornost sve može da se postigne.. Naša lokalna samouprava zaista ulaže veliki napor kako bi unaprijedila razvoj poljoprivrede u Bijelom Polju, i na tome im zahvaljujem, a pomoć  ne izostaje ni od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja“, naglasio  je Vujica Vuković.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević