Promocija monografije o glumici Nedi Arnerić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

  Monografija o Nedi Arnerić "Čarobna melanholija" autorke Anite Panić, koju je objavio Filmski centar Srbije, predstavljena je večeras u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Knjigu čini osam poglavlja u kojima je Panić predstavila život i stvaralaštvo jedne od najvećih filmskih glumica nekadašnje Jugoslavije i Srbije.

Kako je istakla autorka, ova monografija na 270 strana dočarava život i djelo velike filmske zvijezde koja je u karijeri dugoj skoro pola vijeka, odigrala oko 40 pozorišnih predstava i preko stotinu filmova.

„Ovu monografiju uzbudljivom čine i svjedočenja njenih kolega sa kojima je svojevremeno dijelila kadar u tim djelima. Knjiga je obogaćena i brojnim arhivskim fotografijama, ima njih oko 300, od kojih su neke malo poznate široj javnosti“ istakla je Panić i dodala da je monografiju počela da piše još za života velike glumice.

Neda Arnerić Prvu ulogu dobila je sa samo 13 godina, u filmu “San” kod Puriše Đorđevića, da bi već sa 15 godina, u tinejdžerskom hitu “Višnja na Tašmajdanu”, postala prava domaća zvijezda. Njen glumački talenat i harizmu na velikom platnu uočili su u ranoj mladosti i stranci, te je brzo uslijedila i međunarodna karijera. Međutim, neda je donijela odluku da joj ne treba veliki novac i svjetska slava te ostaje u svojoj zemlji. Brojne nagrade dokaz su njene glumačke posvećenosti od kojih su najznačajnije Srebrna i Zlatna arena u Puli i Nagrada za životno djelo “Pavle Vuisić“.

"Impresivna je njena filmska biografija, ali Neda Arnerić je bila i veliki čovjek, spremna da pomogne drugima, ali i veom skromna " istakla je autorka. 

Tokom promocije  prikazani su i inserti iz čuvenih ostvarenja sa Nedom Arnerić kao - “Podne”, “Ko to tamo peva”, “Ispravi se, Delfina”, “Varljivo leto '68”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Haloa, praznik kurvi”, “Malo mnogo strastveno”, kao i “Višnja na Tašmajdanu” (1968).

Anita Panić je dugogodišnja televizijska autorka, dokumentaristkinja i spisateljica. Karijeru je započela na Radio Beogradu kao autorka emisija iz kulture. Više od dvije decenije radila je na Televiziji Beograd i kao i scenaristkinja i rediteljka, realizovala je preko stotinu dokumentarnih emisija i filmova, za koje je nagrađivana na međunarodnim festivalima. Članica je Udruženja filmskih umjetnika Srbije i radi kao slobodni umjetnik. Panić je pisala i monografije o glumcima Mileni Dravić i Petru Kralju. 

Razgovor sa Anitom Panić vodio je Edin Smailović.

 

Tekst i foto: Vanja Šabanović