Predstavljanjem biznis ideja i izložbom fotografija završen je projekat „Preduzetnišvo nema granica“

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Izložba fotografija učenika srednjih škola iz Tirane i Bijelog Polja otvorena je večeras u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

Riječ je o fotografijama koje su nastale prilikom posjeta albanskih učenika Crnoj Gori, ali i bjelopoljskih srednjoškolaca Tirani, u okviru programa razmjene učenika „Preduzetnišvo nema granica“ koji je dio projekta „ Superschool“.

Kako je kazao koordinator projekta, profesor Rafet Mulić, u programu je učestvovalo 28 učenika i po dva profesora iz obje srednje škole.

“Nakon što smo proveli kod njih šest dana, sada su nam u posjeti i albanski učenici sa kojima radimo radionice iz oblasti interkulturalnog dijaloga i iz oblasti izgradnje mira radi zajedničke budućnosti. Večeras smo promovisali četiri biznis ideje koje su zajednički radile četiri grupe svih učesnika čiji je mentor bio profesor Goran Joksimović” kazao je Mulić.

On je kazao da  su učenici, tokom trajanja programa u dvije zemlje, pravili svoje fotografije koje su danas izložene u galeriji.

“Svaki učenik je odabrao po jednu fotografiju koja po njegovom mišljenju najbolje oslikava, al ii promoviše ovaj program razmjene, a samu izložbu smo nazvali”Fotografije za pamćenje” istakao je Mulić.

Profesor engleskog jezika iz Albanije Marsel Ndoja je kazao da su razmjene učenika kroz projekte najbolji način upoznavanja regiona, koji takođe pružaju mogućnosti upoznavanja druge kulture, naroda.

“Ove dvije školke čine jednu zajednicu i ne može se napraviti razlika koja djeca su iz Albanije, a koja iz Crne Gore. Mobilnost mladih je veoma bitna kako bi se izgradio mir u našem regionu. Odnijećemo veoma lijepe uspomene na ovaj lijepi grad ,na prirodu, ali i na ove dobre  ljude koji žive ovdje” istakao je Ndoja.

Podsjetimo, srednjoškolci iz Albanije u posjeti su Bijelom Polju u okviru programa razmjene učenika” Preduzetništvo nema granica” koji je dio projekta “Superskuls” koji realizuje Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

 

Tekst i foto : Vanja Šabanović