Učenici sa sjevera predstavili naučno-istraživačke radove i projekte na Festivalu nauke u Bijelom Polju (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Festival nauke, na kojem su svoje naučno-istraživačke radove i projekte predstavili učenici sa sjevera Crne Gore, održan je danas u Bijelom Polju, u organizaciji NVO Multimedijal Montenegro.

Preko 50 osnovaca i srednjoškolaca sa sjevera Crne Gore, uz mentorstvo 18 profesora, svojim eksperimentima ukazali su na značaj nauke, ali i dokazali da „učenje nije mučenje“, kako i glasi naziv projekta koji Multimedijal Montenegro realizuje uz podršku Minstarstva nauke i tehnologije.

„Sa željom da promovišemo talentovane mlade ljude sa sjevera, ali i vrijedne profesore, odlučili smo da pokrenemo ovaj projekat, u čemu nas je podržalo nekadašnje Minstarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, a sada već Ministarstvo nauke i tehnologije. To je vrlo kompleksan projekat koji traje nekoliko mjeseci, a među prvim aktivnostima je i ovaj Festival nauke, koji smo željeli da organizuejmo još za vrijeme trajanja školske godine“, saopštio je na otvaranju Festivala nauke predsjednik NVO Multimedijal Montenegro, Željko Đukić.

On je rekao da su jako srećni zbog velikog interesoavnja mladih za ovaj projekat, ističući da je upravo to jasan pokazatelj da imamo inteligentene i kreativne ljude, koji su posvećeni razvoju nauke.

„Zato nam je cilj da ih stavimo u prvi plan, da ih promovišemo putem društvenih mreža i medija, jer oni to i zaslužuju“, poručio je Đukić, napominjući da će putem snažne medijske kampanje promovisati i sve naučno-istračicačke radove.

U okviru dana posvećenog nauci, predavanje za oko 60 učenika sa sjevera održala je danas prof. dr Anđela Jakšić Stojanović, na temu „Naučno-istraživački rad za početnike“.

Ona je istakla da je veliko zadovoljstvo biti dio ovog događaja, koji je, kako je kazala, značajan ne samo za razvoj sjevera, već i na nacionalnom nivou.

„Imala sam zadovoljtvo da sa srednjoškolcima obradim jednu vrlo interesantnu temu, koja se odnosi na metodoligiju naučno-istrživačkog rada, naravno za početnike, imajući u vidu njihv uzrast. Izuzetno sam zadovoljna njihovom rekacijom, u pitanju su pametni, talentovani, kreativni i inovativni mladi ljudi, na koje svi zajedno moramo da budemo ponosni“, kazala je prof. dr Anđela Jakšić Stojanović dekanica na Fakultetu za kulturu i turizam Univerziteta Crne Gore.

Jakšić Stojanović je naglasila i da ovaj Festival nauke treba sve da opomene da skrenemo pažnju sa dnevno-političkih pitanja i da se posvetimo stvarima koje su najzančajnije u savremnom društvu, a to su mladi ljudi koji predstavljaju našu budućnost.

„Razvoj nauke je jako bitan, a posebno je važno da već od osnovne škole nauku približavamo djeci kao nešto što nije apstraktno, već konkretno i što je prisutno u njihovom svakodnevnom životu“, dodala je on.

Pored predavanja za učenike, održana je i radionca za 25 profesora sa sjevera „Od interaktivne učionice do funklcionalnog znanja“, koju je vodio prof. dr Nenad Vujadinović.

„Imao sam izuzetno zadovoljstvo da se upoznam sa brojnim kolegama iz ovog kraja, nastavncima iz osnovnih i srednjih škola. Razgovarali smo na temu koja se tiče obrazovanja, interaktivne učionice i fuinckionalnog znanja, a govorili  smo mnogo i o upotrebi kreativnosti u ovom kontekstu, o školama, o načinu na koji treba pristupiti kreativnosti i kako treba raditi sa djecom“, kazao je prof. dr Vujadinović.

On je naglasio da veliki problem predstavlja to što je obrazovanje na neki način još ostalo  u 19. vijeku.

„Vrijeme se potpuno promijenilo, današnja djeca su drugačija, tako da moramo raditi više na tome da se ne usvajaju samo racionalne komponente, da ne ciljamo samo ono što možemo riješiti lijevom moždanom hemisferom, već i desnom, koja je zadužena za kreativnost i maštu. Zato je potrebno djeci dati više postora da se iskažu, zato je ovaj festival sjajna prilika da razmijene ideje, da se druže, ali i da pokažu svoju kretaivnost i znanje“, podvukao je prof. dr Vujadinović.

Na današnjem Festivalu nauke učestvovala je i Nađa Jelić iz Srednje stručne škole iz Bijelog Polja, koja je na drugoj godini smjera Farmaceutski tehničar.

„Ove godine izučavali smo botaniku, pa smo odlučili da kroz praktični rad to danas sve i predstavimo, ali i da pokažemo da učenje nije mučenje, već da može biti jako zanimljivo, što je i poruka ovog festivala“, navela je Jelić, ističući da je njena ideja bila da kroz eksperiment sa kostima pokažu da zdravlje kostiju zavisi od toga šta jedemo.

Prezentaciju o šećernoj bolesti danas je imao Mihailo Labović iz Gimnazije „Panto Mališić“ iz Berana, koji je eksperiment pripremio zajedno sa profesoricom biologije Svetlanom Radević.

„Jako volim nauku i istraživanje, a inovativni pristup koji ovaj sajam nudi, me je i motivisao da se prijavim. Odlučio sam da danas predstavim istraživanje o šećernoj bolesti, jer mislim da moramo mnogo više govoriti o tome, jer je to bolest koja je u svijetu poznata kao tihi ubica“, rekao je Labović.

Nerma Bećirabšić i Božica Furtula, uz mentorstvo Zehre Balić i podršku direktorice OŠ „Marko Miljanov“, Tatjane Damjanović, pripremile su maketu vulkana.

„Pokušale smo da prikažemo kako dolazi do erupcije, iako ovaj eksperiment nema primjenu u svakodnevnci. Ipak, dokazale smo da nauka može biti zanimljiva i nadam se da smo privukle pažnju mladima, koji se, nažalost, slabo zanimaju za nauku“, istakla je Bećirbašić.

Podsjetimo, Festival nauke održan je u okviru projekta „Učenje nije mučenje“, koji NVO Multimedijal Montenegro realizuju uz podršku Ministarstva nauke i tehnologije.

 

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić