U KK „Centar“ su ponikli oni čija imena danas mnogo znače u crnogorskoj košarci (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Vječiti sportski buntovnik, Bjelopoljac koji je skoro pet decenija svog života posvetio razvoju košarke, Goran Rika Vojinović, i danas posvećeno radi sa djecom, sa željom da im pomogne da dosegnu vrh crnogroske košarke i ostvare svoje snove.

Još 2003. godine, u želji da sprovede ono što je on smatrao smislenim u sportu, Vojinović je osnovao Košarkaški klub „Centar“, koji je tokom skoro dvije decenije postojanja iznjedrio  brojne sjajne košarkaše.

Iako nije bilo lako opstati na bjelopoljskoj i crnogorskoj sportskoj sceni, „Centar“ je odlijevao izazovima i problemima.

„U tom vremenu zaista nije bilo lako osnovati klub i ući u tako jedan veliki projekat, bez finansijskih sredstava. Ali danas, poslije skoro 20 godina, mogu sa sigurnošću da kažem da sam uspio u svojoj namjeri i da sam ponosan na sve ono što smo postigli“, istakao je Vojinović gostujući u emisiji „Sport klub“.

Njegovi uspjesi kao igrača, ali i trenera u KK Jedinstvo, bili su lična preporuka mladima da će njihov rad i trud biti valorizovan kroz sportsku aktivnost, rezulatate i uspjehe.

„Krenuo sam sa jako malom gruom od dva, tri, dječaka, ali zaista je, mnogo brže i nego što sam očekivao, to preraslo u klub sa 100 članova. Međutim, kako se klub razvijao i rastao, problemi su se javljali i pratili naš rad, posebno oni koji se odnose na obezbjeđivanje sportske dvorane za terning, trenažni proces, ali i obezbjeđivanje finansijskih sredstava za utakmice. Ipak, snalazili smo se, koristili školske sportske sale, ljeti trenirali na otvorenom, imali jedan termin u SC Nikoljac, ali  sve je to bilo mnogo manje u odnosu na ambcije i rad koji smo željeli da uložimo. Ali, i u tim i takvim uslovima uspjeli smo da napravimo dobar rezultat“, ispričao je trener i osnivač KK „Centar“.

Kroz Vojinovićevu školu košarke prošao je veliki broj talentovanih dječaka, a svaka generacija je, kako je i sam rekao, bila posebna.

„Svaka generacija je bila posebna na svoj način, međutim, suština je u tome da se su u našem klubu svi osjećali lijepo. Velike rezultate pravile su  generacije ’95, ’96, ’97, 2001. godine, ali u svakoj se desilo da smo napravili jednog, dva ili tri  igrača koji su zavređivali pažnju reprezentativnog nivoa koji su bili učesnici reprezentativnih akcija, pa sada na abaligaškoj sceni imamo nekoliko igrača koji su ponikli kod nas, a među njima su i Slavković, Hadžibegović, Rakočević, Kljajević... To su imena koja mnogo znače crnogorskoj košarci“, istakao je Vojinović.

U svojoj istoriji „Centar“ je bio prvak sjeverne regije u svim mlađim selekcijama, vva puta osvajač titule prvaka Crne Gore sa starijim juniorima, a dvije godine i član najelitnijeg takmičenja u Crnoj Gori.

„Dvije godine smo bili članovi najelitnijeg takmičenja u Crnoj Gori, a imali smo samo jednog stranca u klubu. Nije mi janso zašto smo ispali, iako smo u to vrijeme bili možda i najperspektivnija ekipa u Prvoj crnogroskoj ligi“, napomenuo je Vojinović, napominjući da su i Marko Kljajević i Mileta Bošković iz KK „Centar“ zajedno sa ostalim reprezentativcima osvojili drugo mejsto na Evropskom prvenstvu za kadate, što je rezultatski možda i najveći uspjeh košarke u Crnoj Gori.

Da su uslovi bili bolji, kako je rekao Vojinović, rezultat bi bilo mnogo veći, ne samo u košarci, već i u ostalim sportovima.

Ni danas, prema njegovim riječima, ne postoje optimalni za razvoj koršarke, ali ni ukupnog sporta u Bijelom Polju.

„Uspjeh ne može doći preko noći, ali ne može ga ni biti bez kvalitetne infrastrukture, bez velikog i napornog rada. Zato se nadam da će ovi problemi biti što prije riješeni, kako bi Bijelo Polje končano dobilo ono što zaslužuje“, podvukao je dugogodišnji sportski radnik.

Nažalost, kako je kazao, njegov klub „Centar“ i dalje se suočava upravo sa tim problemima.

„I dalje koristimo školske sale, ograničeni smo sa terminima, a savremni sport zahtijeva da kadeti i juniori treniraju čak i dva puta dnevno, što je kod nas nemoguće, jer su sale prebukirane. Drugi problem je saradnja sa lokalnom samoupravom, koja i ne postoji, tako da se finansiramo putem članirana koje naša djeca plaćaju, što jedva može da potrkpi plaćanje sale, kotizaciju i administrativne troškove. Ali sam optimista, volim da radim sa maldim ljudima i vjerujem da će se stvari mijenjati na bolje“, istakao je Vojinović.

U KK „Centar“ danas trenira oko 60 košarka, koji će se u narednoj takmičarskoj godini takmičiti u četiri kategorije - mlađi pioniri, pioniri, kadeti i juniori.

„Ima jako dobrih i perspektivnih mladih igrača i ako budemo imali normalne uslove za rad, siguran sam da možemo ostvariti ono što smo uspjeli i nekoliko godina unazad, a to je da možemo biti prvaci srednje regije, prvaci Crne Gore, a siguran sam da će neko od njih postati i vrhunski igrač“, poručio je osnivač i trener KK „Centar“, Goran Rika Vojinović.

 

AUDIO SNIMAK EMSIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević