Nekoliko Nevladinih organizacija održalo okrugli sto o bezbjednosti i sigurnosti u saobraćaju

NVO Novi poredak, NVO Korak promjene, NVO Eko Centar i NVO Akademija društvenih nauka su održale okrugli sto na temu poboljšanja sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju sa ciljem veće zaštite ljudskih života i materijalnih dobara. Naglašeno je da je uticaj alkohola i psihoaktivnih supstanci posebno izražen u praksi i da navedena problematika posebno narušava bezbjedonosni aspekt na ulicama države. Na državne organe je apelovano da se izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima i krivičnog Zakona pokuša uticati na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda na crnogorskim drumovima.

Na okruglom stolu je takođe istaknuto da je potrebno promovisati sve forme institucionalnog i vaninstitucionalnog obrazovanja i vaspitanja u podizanju svijesti i proširenju postojećih znanja građana kada su u pitanju saobraćajna kultura, kao i da treba raditi na promociji poznavanja i poštovanja saobraćajnih propisa. Takođe je primijećeno da je jedan  značajan dio putnih dionica oštećen i da će u narednom periodu mapirati konkretna mjesta I uputiti apel nadležnim organima za sanaciju kritičnih putnih dionica.

Posebno je istaknuto da je potrebno obratiti pažnju na edukaciju o saobraćajnoj kulturi svih građana, a posebno mlađe populacije koja je više sklona upotrebi alkohola i u poslednje vrijeme i psihoaktivnih supstanci u saobraćaju.