Promovisan nastavak knjige ,,Engleska posla“ Miroja Vukovića

Promocija nastavka knjige ,,Engleska posla“, autora Miroja Vukovića, održana je večeras u galeriji Centra za kulturu.

Nakon više od petnaest godina od objavljivanja romana ,,Engleska posla 1“, autor je odlučio da napiše nastavak pod nazivom ,,Engleska posla 2“ (Sudbina jednog sna)’’, a glavni dio priče se dešava ‘80tih godina prošlog vijeka kada dolazi do raspada države, i junak Gligorije razmišlja šta nakon završetka jednog, i početka drugog svijeta.

,,Ako kažem da je književnost sami život, ali i više od života, neću ništa novo reći, već samo potvrditi misao koju su mnogi isticali. U romanu Vukovića, jedan od likova kaže da su pjesnici ,,što i ogledalo koje ne odslikava samo ono što se vidi“, tako da književnici vide mnogo više, tumače dublje, upućuju i otkrivaju dalekosežnije nego što to čini dnevna upotrebna traka, pa je to urađeno i u romanu ,,Engleska posla“. To je bio unutrašnji, neopozivi stvaralački diktat Miroja Vukovića“, kazala je u svom obraćanju pjesnikinja, književna kritičarka, Jovanka Vukanović.

Autor knjige, Miroje Vuković, kazao je da se uvijek raduje posjeti Bijelom Polju, iskazujući zahvalnost organizatorima promocije, i književnicima koji su analizirali djelo.

,,Dugo mi je trebalo da odlučim za pisanje nastavka knjige. ,,Engleska posla“ je priča o nama samima, a kada sam je pisao, nastojao sam da budem objektivan, nijesam zalazio u pojedinosti. Pisanje se odnosi na doživljaj mladog čovjeka, Grigorija Nedića, zaljubljenika u novo obećano društvo. Nijesam pisao da bih čitaoce u nešto ubijedio, već da još jednom o svemu razmisle i pokušaju odgovoriti šta  je sve dovelo do onoga što se poslije devedesetih godina desilo“, istakao je Vuković.

Profesor Blagoje Vujisić kazao je da je jezik ovog romana jezgrovit i slikovit, a da je pisac detaljnim pisanjem učinio da njegov tekst pred čitaocem oživljava.

,,Roman ,,Engleska posla“ pisan je dobro promišljenim i prepoznatljivim stilom kojim pisac modernizuje realističku koncepciju stvaranja. On predstavlja svojevrsnu metaforu koju čine ukrštene stvarnost i mašta, metaforu o otporu i istrajavanju u zlim vremenima. Ovim romanom na osnovu više prednosti Vukovićeva proza je prepoztnatljiva i predstavlja doprinos crnogorskoj prozi“, zaključio je Vujisić.

Književnici Radojica Bošković i Bogić Rakočević, nijesu mogli prisustvovati promociji, ali su svoja saopštenja o djelu dostavila organizatorima.

,,Pišući o ljudima koji su uvijek na nekoj životnoj prekretnici, Vuković obuhvata njihove psihološke, socijalne i metafizičke profile. On ostaje dosljedan svojoj viziji, ubjedljiv, jer je riječ o stvarnim junacima i događajima. Knjiga pulsira autobiografskim elementima kroz koje se iskazuje svoj odnos prema određenim ljudima, ali i sopstvene osobine. Knjiga se čita lako i u njoj ima humora, i kritičkog suočavanja sa prošlošću", piše u saopštenju Bogića Rakočevića.

Memoarska vezanost za istorijski kontekst doprinosi tome da pisac često iskazuje odnos prema sredini iz koje potiče, i prema kojoj gaji posebna osjećanja. 

,,Ako je u prvom dijelu započeto jedno vrijeme idealizma i optimizma istovremeno, u ovom drugom je sve to dovedeno do kraja. Ovaj roman ne samo da predstavlja zanimljivo štivo za čitaoce, već čini da njime naša proza dobije i nove vrijednosti, tako da svakako treba podržati štampanje najnovije knjige Vukovića“, piše u saopštenju Radojice Boškovića.

Autorka: Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.com

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE