Boravak u prirodi spas od trenutne epidemijske situacije (video)

Pandemija korona virusa potpuno je promijenila navike i živote ljudi, a boravak u prirodi je spas od trenutne epidemijske situacije, smatra predsjednica Planinarsko-sportskog kluba ,,Cmiljače“, profesorica Zehra Balić.

U emisiji ,,Eko zona“ Radija Bijelo Polje, Balić je kazala da je povećan broj rekreativaca usljed pandemije.

,,Jeste povećan broj rekreativaca, ali to su individualne ili porodične grupe. Planinarstvo je oblast pred kojom tek slijedi blistava budućnost, ali bijeg od urbane sredine izuzetno je koristan za zdravlje i fizičku aktivnost, jer je to jedna od komponenti zdravih stilova života“, istakla je Balić.

Kazala je da zdrav način života unapređuje zdravlje čovjeka, a da je fizička aktivnost jedna od najvažnijih komponenti zdravih stilova života.

Govoreći o epidemijskoj situaciji i posljedicama na životnu sredinu, Balić je kazala da je jedna od posljedica pandemije i veća količina otpada.

,,Veliki problem je medicinski otpad, i ogroman broj higijenskih maski vidimo na svakom ćošku, bez adekvatnog načina odlaganja. Koliko god da javne službe rade na uređenju grada, to nije dovoljno, sve dok se ne podigne svijest ljudi. Pandemija nije opravdanje, jer se i prije ove situacije nijesmo mogli pohvaliti odgovornim odnosom prema životnoj sredini. Imamo privilegiju da živimo u državi koja jedina u svijetu ima prefiks ekološke države, međutim, mi još uvijek nijesmo svjesni šta znači zdravo i čisto okruženje“, objasnila je Balić.

Istakla je da su u okviru PSK ,,Cmiljače“ planirali realizaciju brojnih aktivnosti, ali da neke, usljed pandemije korona virusa nijesu uspjeli organizovati.

,,Prije pandemije imali smo aktivnosti koje su obuhvatale veći broj ljudi, ture koje su brojale do 100 članova, ali nažalost, trenutno je to ograničeno na mali broj. Tokom ljeta uspjeli smo da realizujemo neke aktivnosti, jer su mjere bile ,,blaže“, a najljepša aktivnost tokom ove godina bila je manifestacija  ,,Bjelasica za sve“, koju smo u saradnji sa Centrom za sport i rekreaciju i Turističkom organizacijom Bijelo Polje realizovali na Bjelasici, i to je bila u Crnoj Gori jedna od najljepših manifestacija“, dodala je Zehra Balić.

Najavila je da su uspjeli da markiraju stazu dugu 10km od Obrova do Zatona.

,,To je svakako šetalište koje je planirano lokalnim akcionim planom, mi smo uspjeli da postavimo mobilijar upravo zbog povećanog broja rekreativaca na toj strani Obrova, što je najveća kota grada. Taj trenutak uživanja je neprocjenjiv, i sigurna sam da će naši sugrađani uživati u šetnjama ovom stazom“, zaključuje Balić.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.