Promocija knjige "Sabihina sofra" u Bijelom Polju

Кuvar “Sabihina sofra”, u kome su sadržani recepti tradicionalnih bošnjačkih jela, ali i običaji jednog naroda, promovisan je večeras u Sali hotela Franca. Autorka Sabiha Dacić je u ovoj knjizi sažela recepte koje je prezentovala na kulinarskom kanalu Кitchen TV.

Kuvar, sa preko 120 starih recepata, pored opisa spremanja slanih i slatkih jela, sadrži i zanimljive priče, koje je, kako kaže sama autorka, zapisivala od svoje nane. Kaže da jela koja su se našla u knjizi sprema i svojoj porodici i prijateljima.

“Djetinjstvo sam provela sa nanom od koje sam naučila da kuvam, a pričala mi je o tradiciji, običajima. Moje emisije, ali i ovaj kuvar, posvećene su tim starijim generacijama, njihovom radu i trudu, koje će ostati i poslije mene nekim mlađim, a sve u cilju da bi se te divne starine sačuvale od zaborava” kazala je autorka.

Dobrodošlicu Sabihi Dacić uputila je i predsjednica bjelopoljskog parlamenta Nemša Omerhodžić.

“Kao neko ko je autor knjige “Čari bjelopoljske trpeze” veoma sam zadovoljna što večeras prisustvujem promociji ove publikacije gdje sam prepoznala mnogo recepata koji su se tradicionalno spremali u Bijelom Polju, ali se i danas spremaju, što je dobar znak da se tradicija gaji i baštini” kazala je Omerhodžić.

Istoričar Edin Smailović je kazao da Sabihina knjiga nije samo o hrani, već i tradiciji jednog naroda, kulturi i običajima.

“Knjiga Sabihe Dacić nije samo lista recepata već nešto što ona sprovodi u praksi. Sabihina kuhinja je neodvojivi dio njenog identiteta i načina života. Sabihina pojava na TV Kitchen, pored bogatstva ukusa, doprinosi razbijanju stereotipa, gradnji mostova među ljudima i na kraju, da se svijet, ako ni oko čega drugog, može ujediniti oko dobre hrane” kazao je Smailović.

 Svi učesnici promocije imali su priliku da uživaju u degustaciji Sabihinih delicija i da  se uz lijepo postavljenu sofru podsjete nekih starih, dobrih vremena.

Odlomke iz knjige čitao je Aleksandar Srdanović.

 

 

 

Autorka i foto:Vanja Šabanović