Anis Idrizović uspješan na jednom od vodećih univerziteta u SAD (video)

Bjelopoljac Anis Idrizović postiže izvanredne rezultate na jednom od vodećih univerziteta u Sjedinjenim američkim državama, Institutu za optiku, Univerziteta u Ročesteru.

Srednju školu Idrizović je započeo u Gimnaziji ,,Miloje Dobrašinović“, a završio na koledžu „Robert Bosh“ u njemačkom gradu Freiburgu. Sada je student četvrte godine optičkog inženjerstva.

U emisiji ,,Student“, Radija Bijelo Polje, govorio je putem zoom aplikacije, i prisjetio se perioda provedenog u Njemačkoj.

,,Robert Bosh“ nije dio tradicionalnog njemačkog sistema, već je međunarodna škola koja pripada grupi Koledža ujedinjenog svijeta koji okuplja mlade između 16 i 19 godina. Zaista je to lijep period mog školovanja“, istakao je Anis.

Odluka da upiše fakultet u dalekoj Americi stigla je nasumično.

,,Svako voli svoj dom, i ja sam lokal patriota , imao sam lijepo odrastanje i djetinjstvo, i samo me lijepe uspomene vežu za Bijelo Polje. Dosta mladih iz moje škole prijavilo se tada na studije u Sjedinjenim državama, od kojih i ja. Uopšte nijesam htio da studiram optičko inženjerstvo, želja mi je bila da upišem elektrotehniku i fiziku. Kada sam stigao, rekli su mi da se ta dva smjera nikako ne uklapaju, zbog konflikta na trećoj i četvrtoj godini, tako da sam morao da odlučim za jedno. Prešao sam na elektrotehniku, ali mi je falio taj fizičko-naučni dio. Kasnije sam donio odluku da usavršavanje nastavim na Institutu za optiku“, pojasnio je Idrizović.

Sistem školovanja, kaže on, dosta se razlikuje od crnogorskog.

,,Na mom univerzitetu ima mnogo mogućnosti za istraživanje, pored osnovnih predmeta uključujemo se u istraživačke laboratorije, radimo sa profesorima, doktorantima, i uvijek isprobamo nešto novo. To je ono što je najveća prednost sistema, da se studenti na prvoj godini uhvate u koštac sa istraživačkim radom i da prate svoje ideje“, priča Idrizović.

Trenutno priprema prijave za postdiplomske studije.

,,U SAD odmah nakon osnovnih studija postoji mogućnost da se pređe na doktorske. Većina moje karijere na osnovnim studijama vezana je za  detekciju talasnih frontova i dizajn složenih optičkih sistema, tako da je to ono što bih volio da izučavam dublje na većem nivou studija“, ispričao je Anis u emisiji ,,Student“.

Dodao je da nikada ne treba sumnjati u sebe i svoje mogućnosti.

,,Uvijek je važno da imamo entuzijazam, i da smo spremni da radimo. Ako se ukaže prilika svima bih preporučio da isprobaju nove stvari, iskoristite sve mogućnosti koje im se pružaju“, zaključuje Idrizović.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: prt/scr video, privatna arhiva

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

Video obrada i montaža: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE