Održano posthumno autorsko veče profesora Rajka Medojevića

Posthumno autorsko veče profesora Rajka Medojevića, koje je organizovano pomoću njegovih zapisanih rukopisa, održano je večeras u galeriji Centra za kulturu.

Istaknuti stvaralac, pisac i profesor Rajko Medojević, iza sebe je ostavio 15 objavljenih knjiga, a u njegovim rukopisima koji su večeras predstavljeni, navodi se da svaka od nih ima posebnu istoriju.

,,Školstvo i obrazovanje su bili sastavni dio njegovog bića. Scenario za ovo veče on je sam tokom života napisao, ali nije stigao da ga završi, pa smo ja i njegova kćerka uspjele da na osnovu nekih njegovih članaka i predgovora završimo scenario, i po njegovoj zamisli priredimo ovo veče, uz podršku Centra za kulturu, na čemu smo im veoma zahvalni“, kazala je u svom obraćanju supruga preminulog Medojevića, Kaća Medojević.

Djela koja je iza sebe ostavio Medojević nemjerljivo su bogatstvo našeg grada, i ko god krene da se bavi istraživanjem, pogotovo vezanim za školstvo u Bijelom Polju, služiće se ovim knjigama.

,,Bila je obaveza nas koji smo poštovaoci lika i djela Rajka Medojevića, da organizuejmo veče posvećeno njemu, za sve što je uradio kao jedan od najznačajnijih hroničara. Ovo večeras je jedan mali dio vraćanja duga i poštovanje ostavljenih djela. Jedno veče nije dovoljno, ali ipak podsjetili smo se naslova i nastanka njegovih djela, kroz sjećanje koje je i sam autor ostavio u svojim rukopisima, a koji su nama kao organizatorima bili ustupljeni od strane porodice“, kazao je za Radio Bijelo Polje, glumac bjelopoljskog pozorišta, Predrag Vukojević, dodajući da mu je bila čast što je bio dio ove priče.

Posljednja knjiga koju je Medojević objavio, naslovnjena je ,,Učenici bjelopoljske gimnazije – doktori nauka“, a kako piše u njegovom zapisu, lično ju je doživio kao vrhunac svog dugogodišnjeg rada.

,,Veličanstvena je dužnost i čast biti u prilici da predstavite one koji su u krilu ove škole odnjihani, a po svijetu posijani da šire i razvijaju znanje, vaspitanje, nauku i kulturu. Još kad bi ih mogli vratiti u Bijelo Polje! Kakav bi to bio intelektualni grad; grad sa blizu 150 doktora nauka, blizu 300 magistara, ogroman broj profesora, ljekara, inženjera, umjetnika i sportista“, piše u jednom od rukopisa Medojevića, koji su večeras čitali glumci bjelopoljskog pozorišta, Sanja Ćirović, Nikola Kovačević i Predrag Vukojević.

Iako u poznim godinama i istrošenog zdravlja, Medojević je rado prihvatio poziv da uradi monografiju vrtića ,,Dušo Basekić“, u saradnji sa Upravom. Nije uspio do kraja da ispuni svoj zadatak, zbog smrti, ali je njegov dio koji je predat Upravi vrtića, završila kćerka Ana Drobnjak, i to bi bila 16. monografija čiji je autor ili koautor profesor Rajko Medojević.

Djela koja je napisao Medojević: Osnovna škola ,9. maj“ Sutivan; Prvi maturanti bjelopoljske gimnazije; Grančarevo i Grančarevci; Osnovna škola ,,Mladost“ Kanje; Osnovna škola ,,Krsto Radojević“ Tomaševo; Bratstvo Medojević; Najstarija bjelopoljska škola 1845-2000; Osmogodišnja škola ,,Risto Ratković; Pavino Polje i njegove škole; Knjige sjećanja – na učešće boraca iz pirotskog okruga u jedinicama 37. sandžačke brigade; Bjelopoljska gimnazija 75 godina; Učenici bjelopoljske gimnazije – doktori nauka; Školski centar u Bijelom Polju; Bjelopoljska gimnazija 1926 – 1996; Najstarija bjelopojska škola 1845-2000.

Pored porodice, veliki broj sugrađana i prijatelja prisustvovao je posthumnoj večeri, čiji je moderator bio rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju, Edin Smailović.

Autorka i foto: Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE