Prvi Festival klasične gitare 30. i 31. marta u Bijelom Polju (video)

Bijelo Polje, grad prepoznat po brojnim kulturnim manifestacijama, bogatiji je za još jedan festival -  Festival klasične gitare, koji će se 30. i 31. marta po prvi put održati u Centru za kulturu.

Festival klasične gitare prvi je takve vrste na sjeveru Crne Gore, a ima za cilj da afirmiše i popularizuje klasičnu gitaru, kazao je danas Rafet Mulić portparol NVU “Klub Kultura”, koje je nosilac projekta u okviru kojeg se organizuje ova kulturna manifestacija.

Gostujući u “Otvorenom studiju” Mulić je istakao da  Festival klasične gitare zajednička želja i ideja NVU “Klub Kultura” i bjelopoljske Škole za muzičko obrazovanje, za koju vjeruju da će prerasti u tradiciju.

U petak u 20 časova festival će u  Centru za kulturu svečano biti otvoren koncertom gitaristkinje Bojane Brajović i flautiste Borisa Nikčevića, dok će u subotu od 11 sati početi takmičenja, saopštila je profesorica gitare, Milena Vračarić.

“Pravo učešća imaju djeca osnovnog muzičkog obrazovanja, iz Crne Gore i zemalja regiona, a ukupno ih se prijavilo 32 i to iz Crne Gore i Srbije. Djeca će se takmičiti u disciplini solo gitara u tri kategorije i kamerni ansambli sa gitarom u dvije kategorije”, kazala je profesorica Vračarić, dodajući da će se u subotu u 19 časova u Centru za kulturu održati koncert nagrađenih takmičara, sa gostom Filipom Miladinovićem, koji je bivši đak bjelopoljske Škole za muzičko obrazovanje.

O najboljima na Festivalu klasične gitare odlučivaće stručni žiri koji čine profesori iz Srbije Nenad Petrović i Andrej Jovanić, kao i  profesor iz Ppdgorice Rade Amanović, a profesorica Vračarić se nada da će se među njima naći i bjelopoljski talenti.

“Prijavilo se i oko sedam naših učenika, sa kojima profesor Jasmin Ćorović i ja radimo i vježbamo već od septembra. Djeca su zaista trude i vrijedna su, tako da vjerujem da će ispuniti  naša očekivanja”.

Portparol NVU “Klub kultura”,Rafet Mulić istakao je danas da očekuje da Festival klasične gitare postane dio kulturne festivalske razglednice Bijelog Polja.

“Na ovom projektu ozbiljno radimo još od oktobra prošle godine i nadam se da će se naš trud isplatiti i da se nećemo zaustaviti na samo ovom prvom festivalu. Iako raspolažemo malim budžetskim sredstvima u iznosu od  oko 2.600 eura, mi smo zahvaljujući volonterima i  profesorima muzičke škole, kao i podršci NVU “Klub kultura” i drugih komapnija, uspjeli da organizujemo jedan jako kvalitetan festival, koji će sigurno proteći odlično”, naglasio je Mulić.

Kako je saopštio festival je najznačajnija aktivnost projekta, ali ne i jedina.

“Poslije festivala uslijediće radionica i seminar koji će imati za cilj edukaciju djece iz oblasti klasične gitare”, najavio je Mulić.

Festival klasične gitare realizuje se u okviru istomenog projekta, čiji je nosilac NVU “Klub kulture”,  a partner Škola za osnovno muzičko obrazovanje.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Sanida Kajević i Zoran Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE