Počeo 56. šahovski turnir za osobe sa smetnjama vida

Pedeset šesti pojedinačni kvalifikacioni šahovski turnir za osobe sa smetnjama vida počeo je danas u Bijelom Polju.

Na ovogodišnjem turniru učešće je uzelo 16 takmičara, članova Organizacije slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac, a partije se igraju po Bergerovom sistemu i po pravilima FIDE sa aneksom za ubrzani šah.

Organizacija slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac tradiocionalno organizuje šahovski turnir, a kako je danas kazao sekretar te organizacije Mirsad Dlakić, šah je jedini sport koji osobama sa invaliditetom omogućava  ravnopravno nadmetanje.

“Šah osobama sa invaliditetom pruža  potpunu integraciju u sportsku, a time i u drštvenu zajednicu, zato po 56. put organizujemo ovo takmičenje, koje je  dio naših redovnih programskih aktivnosti. Na ovaj način osobe sa smetnjama vida lakše prevladavaju svoj invaliditet, bez obzira na starosnu dob ili stepen oštećenja”, rekao je Dlakić.

Siniša Ašanin sa svih takmičenja nosi lijepa iskustva, a vjeruje da će tako biti i sa ovim turnirom.

“Mi smo već postigli naš cilj, a to je stvaranje jedne homogene zajednice, u kojoj prevladava prijateljstvo, a ne takmičarski duh. Igra je nešto početno što čovjek treba da doživi, a ovakvim susretima gradimo jedne čvrste odnose, koji svima nama uljepšavaju život”, rekao je Ašanin, dodajući da se nada  da će igra potrajati što duže, kako bi uživali u ovoj dobroj atmosferi.

Vojo Radović iz Mojkovca takođe smatra da je druženje ipak najvažnije.

“Nekada se dešava da se mjesecima ne vidimo, a šahovski turnir nas uvijek poveže i okupi. Ovdje smo prevashodno da se družimo i šalimo, da naprežemo naše vijuge”, istakao je Radović.

Dva prvoplasirana takmičara steći će pravo učešća na 56. Regionalnom pojedinačnom kvalifikacionom šahovskom turniru, koji će se u aprilu održati u P.ljevljima. Plasman na predstojećem takmičenju već su obezbijedili Hilmo Čindrak i Borislav Anđić, koji su osvojili drugo i  treće mjesto na prošlogodišnjem nacioalnom šampionatu za šahiste sa smetnjama vida.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIA BIJELO POLJE