Karahasan promovisao roman ,,Što pepeo priča“

Dževad Karahasan promovisao je roman „Što pepeo priča“ večeras u Centru za kulturu. Ovo srpsko izdanje knjige autor je posvetio matematičaru, pjesniku, astronomu, filozofu Omaru Hajamu. 

Kako je autor kazao, glavni junak je jedna od najzanimljivijih ličnosti svjetskog duha. 

„Veličanstven pjesnik. Pisac, u čijoj poeziji imate jedinstvenu kombinaciju najdubljeg očajanja i humora. Ona čudesna poezija koja vam steže srce i istovremeno vas navodi na smijeh. Matematičar, njegovi komentari Euklida su još uvijek aktuelni. Autor je jednačina s tri nepoznate. Njemu dugujemo nauku, algebru i riječ algebra“, izdvojio je Karahasan, nadajući se da je to dobro pretočio u prozu jer je pokušao rekonstruisati njegov duhovni život.

 Karahasan je u knjizi ponovo oživio Hajamovo otkriće ljubavi, prijateljstva, epohu, kako je kazao, šokantno sličnu našoj. 

Govoreći o književnosti, naglasio je da ta ona nije egzistencijalna čovjekova potreba, već suštinska. Kazao je da bez ove umjetnosti možemo preživjeti ali ne kao cio čovjek. On se osvrnuo i na problem ideologiziranja na ovim prostorima. 

„Ono što su nekad ljudi imali, vjera, religija, pretvorilo se u ideologiju, koja nema sadržaja, i onda nudi granice, podjele. Problem je što vi u sferi duha ne možete povući jasne granice kao što ih povlačite na teritoriji, u materijalnom svijetu. U sferi duha granice su fluidne jer on sliči svemu, duh je univerzalan“, zaključio je Karahasan. 

Umjetnik je istakao da se raduje dolasku u ovaj grad, pogotovo zbog značaja na veliki doprinos književnosti našeg jezika. 

Izdavač Bulevar books, iz Novog Sada, do sada je djelo promovisao u Novom Pazaru i Tutinu, a nakon Bijelog Polja, predstaviće ga u Rožajama. 

Knjiga je prevedena na njemački jezik, a u toku su prevodi na kineski, persijski, slovenski, turski i druge.

 

Autorka: Enida Omerhodžić

Foto: Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE