Lokalni akcioni plan zaštite biodiverziteta prvi korak ka očuvanju životne sredine (video)

Lokalni akcioni plan zaštite biodiverziteta Bijelog Polja prvi je planski  dokument takve vrste koji lokalna uprava donosi u cilju  očuvanja i zaštite prirode, unapređenja i održivog korišćenja biodiverziteta kazali  su Jasmin Ćorović, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj i profesor Dušan Bugarin, gostujući u emisiji “Eko zona” Radija Bijelo Polje.

Dokument o zaštiti biodiverziteta urađen je u skladu sa svim propisima, a pored opštih karakteristika Bijelog Polja, sadrži zakonski i institucionalni okvir, metodološke pristupe, kao i istraživanja, istakao je Ćorović.

“Važnost ovog dokumenta jeste u očuvanju i zaštiti životne sredine, prije svega biodiverziteta, i ovaj plan predstavlja temelj, odnosno bazu za sve naše aktivnosti u tom pravcu. Biodiverzitet podrazumijeva dosta toga, a mi smo kroz ovaj plan pokušali da se osvrnemo na sve  životinjske i biljne vrste na  ovom području. Lokalni akcioni plan sadrži opis prirodnih vrijednosti teritorije Bijelog Polja, podatke o zaštićenim prirodnim dobrima na tom području, negativan uticaj na zaštićena prirodna dobra, finansijska sredstva za sprovođenje mjera zaštite prirode, izazove zaštite i sprovođenje mjera zaštite prirode, mjere i aktivnosti za sprovođenje plana sa utvrđenim prioritetima i druge elemente od značaja za zaštitu prirode”, istakao je Ćorović.

Stanje biodiverziteta u Bijelom Polju nije na zadovoljavajućem nivou, a izrada  Lokalnog akcionog plana predstavlja prvi  korak ka rješavanju tog sistematskog problema, smatra profesor Bugarin.

“Najveće  promjene  detektovane su u riječnim eko sistemima, koji su i najizloženiji negativnim antropogenim uticajima i kad to kažem, onda mislim na legalnu i legalnu eksploataciju šljunka, zatim, ilegalne deponije čvrstog i građevinskog komunalnog otpada, krivolov, kanalizacione i industrijske ispuste, a ništa manje nijesu ugroženi  šumski eko sistemi, kako zbog nekontrolisne sječe drveta, tako i zbog mnogobrojnih požara. Takođe, ne možemo zanemariti ni sakupljanje šumskih plodova koje nije pod kontrolom i koje, ukoliko se nastavi ovako,može da uzrokuje devastaciju biodiverziteta”, ističe Bugarin, dodajući da ipak, najveće negativne posljedice po biodiverzitet, imaju  deponije smeća,  posebno u riječnom eko sistemu, kao i zagađenost vode Lima”.

 

 

AUDIO SNIMAK 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE  PREUZIMANJA SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE