Na putu ka EU, država i civilni sektor treba da djeluju kao partneri

Jačanje nevladinog sektora, odnosno, nevladinih organizacija i njihovih kapaciteta, instrukcije kako da djeluju i budu spremne da apliciraju na državne ali i evropske konkurse, tema je jednodnevnog seminara, koji NVO “Identitet”, organizuje u hotelu “Franca”. Seminar “Djelovanje i finansiranje NVO -  u Crnoj Gori – Mogućnosti i izazovi“, realizuje se u okviru projekta „Evropska luča demokratije“, koji je podržan od Ministarstva javne uprave.

„Nedostatak motivacije jedan je od glavnih razloga zbog čega se u punom kapacitetu ne koriste sredstva evropskih fondova. Zbog toga naša organizacija „Identitet“ ima dobar plan da istakne upravo te nedostatke, i  da na osnovu sopstvenog iskustva, pokažemo koliko dugo vremena smo proveli u traženju najboljih načina pristupanja sredstvima da bi smo mogli da realizujemo projekte. Bez novca se  oni vrlo teško mogu realizovati, dok na drugoj strani imamo velike mogućnosti koje ne koristimo. I upravo,  ovo što radimo, jeste da podstaknemo nevladine organizacije  da što više koriste novac iz EU fondova, jer ima dovoljno za sve nas“, kazala je direktorica NVO „Identitet“ Nevenka Vuković, poručujući da na  na putu ka evropskim integracija, država i civilni sektor treba da djeluju kao partneri.

Ona je podsjetila, da  je prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori trenutno registrovano 5.600 nevadinih organizacija od kojih je samo 10 posto aktivno.

 „Od ovog broja NVO samo 500 je aktivno, a još manje, njih 100,  ima pristup evropskim fondovima. Od prošle godine, 11 ministarstava raspisuje oko 30 konkursa i to je velika šansa za civilni sektor,  jer će novca  biti sve više“, istakla je Vuković.

Učesnici današnjeg seminara bili su predstavnici udruženja građana iz Bijelog Polja i okoline.

Autorka:Tanja Dangubić

Foto:Dalibor Rakočević

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE