Dječjom maštom oživjeljeni Zmajevi iz pećine

Izložbu likovnih radova mališana Javne predškolske ustanove „Dušo Basekić“, u okviru VII regionalnog festival fantastične književnosti REFESTICON, otvorili su danas mališani Mija Rovčanin i Emin Abazović,  u vaspitnoj jedinici Crvenkapa.

Mija i Emin su se za otvaranje izložbe na temu Zmaj sa učešćem od preko 100 radova djece uzrasta od pet i šest godina, maskirali u Princezu i Zmaja. Njihovi radovi krasiće zidove ove ustanove, a kako za Radio Bijelo Polje kažu, o Zmaju su najviše učili u vrtiću.

“Pripremala me je učiteljica, čitajući nam priče o Zmaju. Ovo je moja prva izložba i učešće na festivalu”, ponosna je šestogodišnja djevojčica.

Na svoju ćerku, današnju Princezu, ponosna je njena majka Bojana Rovčanin. Za Radio Bijelo Polje je kazala da je Mija crtanjem Zmaja, pokazala talenat, za koji, kako ističe, nije znala.

“Srećna sam što je bila obučena u predivan i kostim i što je već u šestoj godini izrazila želju da se bavi slikarstvom. Vjerujem da će i u školi nastaviti da se bavi nekom umjetnošću, ali i da će sa svojom pričom biti dio regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, jedinog te vrste u našoj zemlji”, nada se Rovčanin.

Emin je, pored vaspitača, o Zmaju saznao i od roditelja. Kaže da je dugo razmišljao i sam dobio ideju kako da ga nacrta. A za kostim, kako ističe za naš Radio, pobrinule su se učiteljice.

“Zajedno smo pravili maske Princeze i Zmaja. Uživali smo i družili se”, izdvojio je Emin.

O važnosti saradnje Organizacionog odbora REFESTICON-a i predškolske ustanove, u ime domaćina, govorila je pedagogica, Dragana Drašković. Istakavši da su djeca na sebi svojstven način predstavila Zmaja, Drašković je kazala da zaposleni ove predškolske ustanove podstiču njihovu maštu.

“Dječija mašta je veoma važna za njihov razvoj. Tako su naši vaspitači kroz različite likovne tehnike, pomogli djeci da ispolje svoju kreativnost”, izdvojila je pedagogica.

Vaspitačica, Marina Knežević, istakla je da im je čast što su sa, kako je naglasila, prelijepom izložbom, dio Regionalne fantastične manifestacije. Podvukla je da su protekli mjesec čitali priče i bajke o Zmajevima, kako se bi se djeci ovu temu što bolje približili.

“Kako Zmajevi dolaze, talentovani mališani su pokazali grafikom, akvarelom, slatkim akvartelom, slanom tehnikom, temperama, voštanim bojama, flomasterima. Ponosni smo na njih i želim da nastavimo saradnju”, poručila je vaspitačica Knežević.

Zahvaljujući se predstavnicima JPU “Dušo Basekić”, direktorici Idi Ćetković i Gordani Knežević na saradnji, direktor Radija Bijelo Polje i organizator REFESTICON-a je srećan što su shvatili njihovu ideju da uključe najmlađe sugrađane da učestvuju na Festivalu, te da ih podstaknu da stvaraju i nauče ih.

“Ove divne radove ćemo izložiti na našem portalu Radio Bijelo Polje kako bi ih vidjeli roditelji i naši sugrađani, ali i da se sa pravom podičimo što smo uključili mališane da budu dio ove manifestacije. Jednog dana će moći da kažu da su oni bili ti Zmajevi na koje smo računali”, podvukao direktor RBP.

Na najmlađe koji su stvarali priče i slike, Rabrenović je posebno ponosan. Zaključio je da su šestogodišnjaci na pravi način svojom kreativnošću, prikazali troglave, šarene i ljupke Zmajeve, dočarali atmosferu koju su željeli da postignu, te dali poseban pečat Festivalu.

Učešće u današnjoj izložbi uzela je i Ajša Mucević. Vrlo nestašna i dinamična, djevojčica je za naš Radio poručila da je radosna što se je sa dva rada predstavila na izložbi.

“O ovoj temi sam naučila na internetu. Gledala sam fotografije i dobila ideju da nacrtam jednoglavog i troglavog zmaja”, nasmijana je Ajša.

Njen tata, Ajan, kazao je da od osnivanja prati REFESTICON, te da mu je drago što se njegovo dijete predstavilo na Festivalu.

“Čini mi se da ima dara za slikarstvo, ali talenat izražava na malo drugačiji način jer joj treba dosta vremena da završi rad. Veoma mi je drago što je regionalni Festival došao u vrtić kod dječice, koja su Zmajeve nactala na mnogo načina”, objasnio je Mucević, dodajući da će njegova ćerka i u školskim i individualnim aktivnostima biti dio ove manifestacije.

VII Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON, trajaće do 10. Juna. Organizuje ga Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, uz podršku Opštine Bijelo Polje i Minstarstva kulture Crne Gore.

Autorka: Enida Omerhodžić

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.