Anja i Elvis najbolji na konkursu "Prevencija bolesti zavisnosti"

Najboljima na ovogodišnjem  konkursu  likovnih  i  liteterarnih radova "Prevencija bolesti zavisnosti", uručene su danas nagrade u Centru za kulturu, čime je obilježen  31. maj, Svjetski dan borbe protiv duvanskog dima.

Učenica OŠ ''Risto Ratković'', Anja Obradović uz mentorstvo Jelenke Ljujić Andrić, osvojia je prvo mjesto na literarnom konkursu "Prevencija bolesti zavisnosti", dok je u kategoriji likovnih radova na ovu temu za najboljeg proglašen Elvis Banda iz škole "Pavle Žižić ", mentor Dražen Konatar.

Drugo mjesto u konkurenciji literarnih radova pripalo je Jani Veličković  iz škole “Pavle Žižić" (mentor Slađana Bulatović),  dok su treće ravnopravno podijelili  Faida i Ferid Zejnilović iz OŠ"Vladislav Sl. Ribnikar (mentor Obradović Biljana) i Aranđela  Baošić, učenica OŠ"Risto Ratković" (mentor Jelenka Ljujić Andrić).

U kategoriji likovnih radova drugo mjesto ravnopravno su podijelile  Enita Softić, OŠ"21.maj" (mentor Martinović Senada) i Jovana Obradović, OŠ"Risto Ratković" (mentor Šefika Kijamet), a treće mjesto su takođe ravnopravno podijelili Ilda Grbović iz škole "Nedakusi" (mentor Šefika Kijamet)  i Ajla Hodžić iz OŠ"Mladost", (mentor Šefika Kijamet).

Otvarajući izložbu u Centru za kulturu, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu, Saida Čikić, kazala je da ovom manifestacijom žele da skrenu pažnju na jedan od najvećih problema današnjice.

“Želimo da ukažemo na činjenicu da duvanski dim ugrožava zdravlje svih nas, kako pušača, tako i nepušača, jer I aktivno I pasivno  pušenje jednako djeluje na zdravlje stanovništva, odnosno u oba slučaja doprinose obolijevanju, zbog čega  se pušenje više ne smatra lošom navikom, nego bolešću zavisnosti”, navela je Čikić.

Ona je istakla da je cilj konkursa i izložbe "Prevencija bolesti zavisnosti"  da se upozori javnost, naročito mladi, na štetnost pušenja i posljedice koje ono nosi sa sobom.

Čikić je napomenula da naredne godine planiraju da ovu manifestaciju organizuju uz podršku Ministprosvjete, kako bi na taj način obezbijedili bolji odziv i podstakli djecu da kroz umjetnički izraz prepoznaju rizik, odupru se porocima I razviju viziju zdravih stilova života.

Pobjednica literarnog konkursa, Anja Obradović, inspiraciju za konkurs "Prevencija bolesti zavisnosti" pronašla je u knjizi “Ljubav u doba kokaina”.

“Nakon čitanja te knjige, čula sam za konkurs i odlučila da napišem priču. Iako ranije nijesam pisala, ova tema me je nekako podstaklo na to i odlučila sam da pošaljem svoj rad. Na moje iznenađenje osvojila sam prvo  mjesto i jako sam ponosna na to”, kazala je Anja, zahvaljujući se nastavnici Jelenke Ljujić Andrić na podršci.

Pobjedi na ovogodišnjem konkursu, nije se nadao ni Elvis Banda.

“Moj rad je zapravo podijeljen na dva dijela. Prikazuje čovjeka koji se prepustio porocima, a sa druge strane je onaj koji je slobodan, pun života i snage”, pojasnio je Banda, dodajući da je ovim crtežom želio da pošalje poruku svim mladim ljudima, da žive zdravo.

Obrazlažući odluku žirija, umjetnik Milivoje Mićo Kovačević, kazao je da Elvis kroz čist i jasan crtež pokazuje negativnu stranu, na kojoj on gradi ovu zadatu temu.

“U crtežu ništa ne miruje, sve je u pokretu. Kolorit je u potpunosti pogođen i prilagođen temi, a čini se da su mu  preciznost i strpljenje jača strana. On dijeli rad na dva dijela, tamnu I svijetlu, čime pravi akciju I drži nam pažnju. Desna strana pokazuje slobodu, a lijeva uništenje ljudskog života”, naveo je Kovačević, čestitajući mladom Elvisu.

Na konkurs “Prevencija bolesti zavisnosti", koji je organizovala bjelopoljska Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti, pristigla su 103 rada, od toga 92 likovna i 11 literarnih i to  iz osam osnovnih škola.

Prispjele radove ocjenjivao je stručni   žiri u sastavu: Blaga Žurić, samostalna savjetnica u Zavodu za školstvo –predsjednica, Milivoje Kovačević,grafički dizajner i Željko Madžgalj, grafički dizajner.

Organizovanjem ove izložbe,   Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti obilježava ''Svjetski dan borbe protiv duvanskog dima'' - 31. maj i samim tim daje doprinos  u borbi protiv upotrebe duvanaskih proizvoda  i skreće pažnju, kako mladima tako i starijoj populaciji, na pogubne uticaje duvanskih proizvoda i duvanskog  dima - ne samo po zdravlje onih koji ga koriste  i onih koji su izloženi duvanskom dimu već se negativni uticaj duvanskih proizvoda odražava i na životnu sredinu.

Izložba će biti otvorena narednih sedam dana i svakodnevno će je moći  posjećivati učenici gradskih i prigradskih škola. Naravno, izložbu mogu posjetiti i svi  naši zainteresovani građani.

 

Autorka i foto: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE