Otvorena izložba slika Zećira Lubodera

Izložba slika ,,Pastelni dokaz lucidne smrti“, autora Zećira Lubodera, otvorena je večeras u galeriji Centra za kulturu.

Slike su rađene na uljanom pastelu, tehnici koja je pored akvarela jedna od težih, a kojom se slikari rijetko predstavljaju.

Otvarajući izložbu, mr Ibrahim Kurpejović, kazao je da ono što je nestvarno na slikama ovog stvaraoca, jeste vrtoglavi ambijent u kojem se forme nalaze.

,,Zadovoljstvo mi je što večeras otvaram izložbu slikara sa kojim sam se sretao tokom osnovne škole, i koji je kroz predmet likovne kulture utkao dio moje ljubavi prema ovoj umjetnosti. Na njegovim slikama prisutan je sistematski pristup na papiru, sa kojim postiže specifične obojene površine koje daju slikarski karakter crtežu“, istakao je Kurpejović, naglasivši da je Luboder jedan od rijetkih slikara u Crnoj Gori koji se bavi ovom zahtjevnom tehnikom.

Motivi koji su prisutni na slikama ovog istaknutog autora, uglavnom su apstraktni pejzaži koji su dio njegovog senzibiliteta uz prisustvo lirskog i apstraktnog ekspresionizma, a na njima je dominantna plava boja.

,,Poslije boravka u Holandiji zemlji koja je kolijevka slikarstva, zapazio sam da često koriste tehniku pastela, i privuklo me da se njome bavim. Slikam često ljepotu prirode, to je ono što me oduvijek privlačilo. Svoje slikanje zovem igrom, bez pretenzija da steknem slavu, već sam svoj radni vijek proveo u obrazovanju, vaspitavajući učenike i uvoditi ih u svijet likovne umjetnosti“, kazao je za Radio Bijelo Polje, autor izložbe, slikar Zećir Luboder.

Luboder je istakao da su jedini svjedoci, i nagrada za njegov dugogodišnji rad učenici koji su završili visoke škole likovne oblasti, na šta je kako kaže, izvan svega ponosan.

Direktor Centra za kulturu Abaz Dizdarević, kazao je da bjelopoljska publika ima priliku da pogleda 24 izvanredne slike, koje su nastale u posljednjih godinu dana, zaključujući da je Luboder istaknuti stvaralac koji decenijama za sobom ostavlja samo dobra djela.

Zećir Luboder, rođen je 1941. godine u Rožajama, završio je Školu za primijenjenu umjetnost u Herceg Novom 1964. godine, Pedagošku akademiju-grupa likovno u Beogradu 1972. godine. Autor je brojnih izložbi koje su predstvaljenje širom zemlje, i inostranstva.

Autorka i foto: Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE