Tužilaštvu predali podatke o predizbornim prijavama prebivališta

Predstojeći lokalni izbori u 13 opština i Glavnom gradu održaće se u neizvjesnom pravnom ambijentu, glavna je ocjena analize važećih zakonskih rješenja u toj oblasti koju je uradio Centar za građanske slobode. A zbog sumnji u izborne zloupotrebe, sve podatke o promjeni prebivališta u opštini Šavnik ispitaće Tužilaštvo, saopšteno je iz MUP-a.

Zbog nedorečenosti u oblasti izbornog zakonodavstva u žiži javnosti proteklih dana našla se opština Šavnik koja je od 1. jula, prema podacima MUP-a brojnija za gotovo 400 novih stanovnika od kojih je većina iz gradova u kojima su završeni izbori.

"Sve podatke do kojih smo došli, a sumnjamo da se radi o zloupotrebi proslijedili smo Osnovnom tužilaštvu u Pljevljima i Nikšiću. Podatke ali i izjave mještana proslijedili smo tužilaštvu u nadi da će naći elemente za krivičnu odgovornost, a znate i sami da je davanje lažnih podataka državnom organu propisano kao krivično djelo", kazao je Radovan Popović iz MUP.

A, propust izbornih komisija koje su u više opština nezakonito proglasile liste iako na njima nije bilo dovoljno žena potvrdio je još jednu manjkavost zakona ali i politizaciju administracije

"Članovi Izborne komisije kažu da ja znam da treba da glasam po zakonu ali meni je partija rekla da moram da glasam protiv", kazao je izvršni direktor CEMI-ja Zlatko Vujović.

"Prosto zakon o izboru odbornika i poslanika ne daje mogućnost DIK-u da vraća na doradu liste koje je potvrdila Opštinska izborna komisija. Prošli su rokovi, one su potvrđivanjem postale konačne", kazao je Nikola Mugoša iz DIK-a.

A, izborna kampanja za ove izbore biće upamćena i po tome što traje neuobičajno dugo čak više od pola godine.

"Ovoliko trajanje kampanje ima uticaj na rad zakonskih obaveza naročito kada su u pitanju zabrane i ograničenja zakonom, kao što su zapošljavanja, mjesečna potrošnja, kapitalni projekti, korišćenje sredstava iz EU fondova", kazao je Goran Durutović iz ASK-a.

Zbog svih nedostataka ovi izbori su, kažu u Centru za građanske slobode, pokazale potrebu hitne izborne reforme.

"Ukoliko ne postoji saglasnost za održavanje svih izbora u jednom danu, naravno da treba razmišljati i na koji način treba postaviti rezidencijalni uslov da bi se zloupotrebe biračkog prava smanjile", kazala je Marija Popović-Kalezić iz Centra za građanske slobode.

Na predstojećim izborima u 14 opština učestvovaće 100 lista, a za finansiranje kampanje iz budžeta je opredijeljeno gotovo 350 hiljada eura. Najviše za Glavni grad, a najmanje za Žabljak i Šavnik.

Izvor:rtcg