Održana obuka za volontere

Volonteri Crvenog krsta Bijelo Polje u okviru svog volonterskog kluba održali su juče radionicu na temu pružanja psiho-socijalne podrške u svojoj zajednici. Radionica je između ostalog bila posvećena djelovanju u stresnim i kriznim situacijama, ulozi volontera u radu sa zajednicama tokom pomenutih kriza.

Cilj današnje aktivnosti jeste primjena stečenih znanja i vještina, te jačanje kapaciteta lokalnih organizacija Crvenog krsta, kao i osnaživanje kompetencija volontera za samostalno izvođenje aktivnosti psiho-socijalne podrške u svojim lokalnim zajednicama -saopšteno je iz opštinskog Crvenog krsta.

Ivana Bulatović, socijalna radnica u opštinskom Crvenom krstu kazala je da se kroz ovakve i slične aktivnosti omladina edukuje i osnažuje, kako bi u budućnosti ličnim doprinosom pozitivno uticali na promjene u društvu.

„Volonteri su nazamenljiv resurs svakog društva koje teži razvoju. Volontiranje osim što rešava probleme ugroženih kategorija stanovništva, izgrađuje i ličnost onih koji volontiraju i pomaže društvu da se uputi u humanijem smjeru razvoja i solidarnosti. Mladi ljudi na taj način otkrivaju, ostvaruju i razvijaju svoje potencijale. Volontiranje uči djecu životnim vještinama, ohrabruje ih da budu doživotno aktivni u svim društvenim događajima, i ne samo to već i da učestvuju u stvaranju odnosa u društvu po svojoj mjeri. Zbog toga je potrebno što više raditi na promociji vrijednosti volonterizma“- istakla je Bulatović.

Bulatović je kazala i da je radionici prisustvovala koleginica Rahima Adrović, psihološkinja Crvenog krsta Crne Gore, u cilju pružanja dodatne podrške i neposredne povratne informacije.

Opštinski Crveni krst će i u budućnosti nastaviti da promoviše volonterizam kao snagu organizacije i nastojaće da kroz ovakve i slične aktivnosti radi na podizanju svijesti mladih o značaju volonterskog rada.

Izvor: OOCK Bijelo Polje