Što skuplji vjerenički prsten, to kraći brak

Prema studiji koju su sproveli ekonomski profesori Endrju Fransis-Tan i Hugo Mialon 2018. godine, anketirajući 3.000 vjenčanih ljudi, postoje određene neuobičajene karakteristike koje povećavaju vjerovatnoću razvoda.

Studija otkriva, iznos koji parovi troše na vjerenički prsten i ceremoniju su obrnuto proporcionalni trajanju braka. Isto važi i za značaj koju pridaju izgledu – što su veći narcisi, brak im je kraći!

Što se tiče vjereničkih prstenova, istraživači su otkrili da što više novca potrošite, to je veća vjerovatnoća da ćete se razvesti, posebno kada cijena prstena pređe više od 2.000 dolara.

“Konkretno , u uzorku muškaraca, trošenje između 2.000 i 4.000 dolara na vjerenički prsten povezano je sa 1,3 puta većim rizikom od razvoda u poređenju sa trošenjem između 500 i 2.000 dolara”, navodi se u rezultatima studije.

Isto važi i za cijenu ceremonije - vjenčanja koja koštaju manje od 1.000 dolara pokazuju značajno smanjenje vjerovatnoće razvoda, dok vjenčanja koja koštaju više od 20.000 dolara povećavaju vjerovatnoću da će doći do kraha braka za 1,6 puta u uzorku žena.

Ovo istraživanje, međutim, ne dokazuje da su skuplji prsten ili ceremonija vjenčanja uzrok razvoda. Razni drugi faktori, kao što su finansijski problemi, neusklađenost u stavovima o djeci, religiji, politici, itd., mogu biti uzrok razvoda.

Tačno je, međutim, da se siromašniji parovi  često vjenčavaju iz ljubavi, dok bogatiji parovi mogu imati i neke druge motive. Oni često imaju veće vjenčanje zbog društvenog statusa ili porodičnih očekivanja. To ne znači da su siromašniji parovi srećniji ili da su bogatiji parovi nesrećniji. Sreća u braku zavisi od mnogih faktora, uključujući ljubav, poštovanje, komunikaciju, zajedničke ciljeve i vrijednosti.

Izvor:RTCG

Foto:Standard

Tekst objavila:Ljilja Rabrenović