Kako da razlikujete prava od lažnog QR koda?

QR kod je izmišljen 1994. godine u Japanu i prvobitna namjena mu je bila označavanje i lakše sortiranje automobilskih djelova.

Od računa koji dobijete u svakoj prodavnici ili restoranu, do televizijskih emisija i velikih oglasnih panoa, QR kodovi su postali jedan od najjednostavnijih načina kako s velikim brojem ljudi podijeliti neku informaciju.

Brojni restorani i kafići odlučili su da uštede na štampanju papirnih menija i umjesto toga, napravili su digitalni do kojeg se dolazi skeniranjem QR koda.

Ali, kako su QR kodovi sve popularniji, tako ih za svoje potrebe sve češće koriste i – sajber kriminalci i prevaranti.

Upravo činjenicu da se koriste svuda, iskorišćavaju i oni kojima je jedina namjera da prevare nekoga. Prema stručnjcima za računarsku bezbjednost, svaki QR kod može biti iskorišćen za preusmjeravanje građana na zlonamjernu stranicu ili instalaciju zlonamjerne aplikacije. A to može dovesti do krađe identiteta, ali i krađe finansijskih podataka (a onda i novca s bankovnih računa).

Gdje je razlika?

Ako skenirate QR kod na javnom mjestu – Na primjer u garaži za parkiranje kako bi mogli da platite, provjerite da li postoji dodatna naljepnica preko originalne. To bi trebalo da vam bude prvo upozorenje da nešto nije u redu.

Ako skenirate QR kod, prije nego što kliknete na link, pregledajte ga. Ako vam djeluje sumnjivo, bolje nemojte kliknete na njega. Pogledajte na naljepnici postoji li alternativni način za pristup toj usluzi – poput veb stranice koju možete upisati ili broja telefona koji možete pozvati direktno.

Takođe, QR kodovi se često pojavljuju i u neželjenoj pošti pod maskom potvrde naloga ili linka ka "jedinstvenoj ponudi". Izbjegavajte skeniranje takvih kodova, a ako mislite da je QR kod legitiman, prije nego što ga skenirate, postavite kursor miša iznad slike i pogledajte na koju vas stranicu vodi.

Izvor:Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Tekst objavila:Ljilja Rabrenović