Dodijeljeni besplatni plastenici za 23 poljoprivrednika iz naše opštine

Predstavnici opštinskog Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj uručili su danas Ugovore o dodjeli besplatnih plastenika za 23 poljoprivrednika iz naše opštine. Njima su plastenici dodijeljeni u okviru Programa podsticajnih mjera za podršku poljoprivrednim proizvođačima koji se bave povrtarskom proizvodnjom, odnosno proizvodnjom u zaštićenim prostorima-plastenicima, kazao je  sekretar Sekretarijata Armin Sijarić, dodajući da je za ovu podsticajnu mjeru planirano 50.000 eura.

“Prilikom kreiranja ove mjere uzeli smo u obzir  klimatske promjene koje se ogledaju u intenzivnim padavinama, toplotnim talasima, sušama, proljećnim mrazevima i gradu, koji prave sve više problema domaćim poljoprivrednicima. Sve češća pojava nepovoljnih vremenskih uslova smanjuje stabilnost prihoda u ovom sektoru, tako da je proizvodnja na otvorenom prostoru u sve većem riziku. Zaštićeni prostori osiguravaju intezivnu proizvodnju, kombinovanu proizvodnju povrća van sezone, veću kontrolu bolesti i štetočina uz primjenu biološke kontrole, a što osigurava i zdravu hranu. Za protekle 3 godine kroz program podsticajnih mjera za ruralni i održivi razvoj, odnosno, kroz ovu mjeru podrške povrtarskoj proizvodnji u zaštićenim prostorima podržali smo 52 registrovana gazdinstva dodjelom po jednog plastenika površine 100m2. Ove godine dodjeljujemo 23 plastenika što je ukupno 75“, istakao je Sijarić.

On je podsjetio  na dobru saradnju sa Turskom razvojnom  agencijom „Tika“, koja je bjelopoljskim poljoprivrednicima posredstvom Sekretarijata za rzralni i održivi razvoj donirala 35 plastenika. 

,,Tako smo u poslednjih 5-6 godina na teritoriji opštine Bijelo Polje besplatno podijelili oko 110 plastenika, što, kada se pomnoži sa kvadraturom plastenika, ispada oko hektar plasteničkog  prostora. Trenutno je  besplatno podijeljenih  skoro 100 plastenika, tako da  prema podacima kojima raspolažemo, na području naše opštine je oko pet hektara pod plastenicima”, naglasio je Sijarić, i dodao das u za plastenike ove godine mogli da konkurišu i  obrazovne  institucije  koje u svojim programima  imaju smjerove vezane za poljoprivredu, ruralni razvoj  i zaštitu životne sredine kao, i ustanove koje se bave zaštitom, socijalizacijom i resocijalizacijom korisnika,  pa je među dobitnicima i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, nekadašnji ZIKS.

Jedan od korisnika podrške za dodjelu besplatnih plastenika  je i Husein Batilović sa Crniša. Kaže da  prvi put dobija plastenika iako se  poljoprivredom  bavi  dvadesetak godina.

„Igrom slučaja me muka natjerala  da bi djecu iškolovao. Bavim se poljoprivredom,  proizvodim  papriku, šargarepu, prasu. Već petnaest godina godina zakupljujem i tezgu na pijaci u Beranama, i tu prodajem ono što proizvedem,  a držim i krave. Od ovoga živim,  od ovoga sam djecu iškolovao, završili su dva fakulteta“, priča  Husein i dodaje da,iako ima još nekoliko ručno rađenih plastenika, još jedna savremeni plastenik će dobro doći  kao  podsticaj za dodatno proizvodnju, a olakšaće im i rad.   

Tekst:Tanja Dangubić

Foto:Vladimir Jelić