Ovo je mjesto gdje su zabranjeni automobili, osim onih koji koštaju 146.000 eura

Postoje mjesta u Evropi u kojima je automobilski saobraćaj zabranjen. Postoje mjesta u Evropi u kojima je automobilski saobraćaj zabranjen.

Jedno od tih mjesta je Zermat, svjetski popularan ekskluzivni ski rizort s pogledom na jedan od najprepoznatljivijih planinskih vrhova u svijetu, odnosno Alpe. U gradiću koji broji oko 6.000 stanovnika zabranjen je promet automobilima, koji za pogon koriste fosilna goriva.

Stanovnicima su automobili oduvijek bili preglasni i opasni, a i zahtijevaju i odgovarajuću infrastrukturu. Tako je i danas, i u vrijeme kad su električni automobili sve popularniji. Ipak, postoje signali laganog popuštanja, pa tako uz nekoliko zaprežnih kola gradom saobraća i nekolicina električnih automobila.

Gradske vlasti odlučile su da mala vozila izuzetno jednostavne konstrukcije i održavanja, a nisu bučna, mogu da se saobraćaju gradskim ulicama. Naravno, njihov broj se strogo prati i prije nabavke takvog vozila potrebno je dobiti dozvolu. Takođe, te dozvole mogu prvenstveno da dobiju taksi službe, hoteli i kompanije koje se bave dostavom.

Vozila proizvodi lokalna kompanija, a cijena je zbog ručne izrade i malih serija izuzetno visoka, te je stalna ponuda čak 146.000 eura.

 

Izvor i foto:Analitika

Tekst objavila:Jasminka Mulić