Ovaj drevni podzemni grad u Turskoj su pronašle kokoške

Ispod Kapadokije u Turskoj nalazi se Derinkuju, podzemni grad u kojem je nekada živjelo 20 hiljada stanovnika.

Njegov drevni naziv je Elengubu. Nalazi se 85 metara ispod površine Zemlje i ima čak 18 nivoa tunela. Bio je naseljen hiljadama godina - ovdje su živjeli Frigijci, Persijanci, hrišćani iz vizantijskog doba i mnogi drugi narodi... Kapadokijski Grci su ga napustili 1920-ih godina, odnosno kada su ih porazili Turci. Tada su masovno pobegli u Grčku.

Ne samo da se podzemne sobe protežu stotinama kilometara, nego ovdje postoje i više od 200 odvojenih gradića, koji formiraju ogromnu "podzemnu mrežu".

Neimenovani mještanin je 1963. "ponovo otkrio" Derinkuju. Naime, njegove kokoške su stalno bježale i tako nabasale na ovaj grad. Mještanin je zatim iskopao prolaz i bio fasciniran onim što je pronašao. Ovdje su, između ostalog, postojala skladišta za hranu, štale za stoku, škole, vinarije pa čak i kapelica. Derinkuju je 1985. godine uvršten na UNESCO-vu listu svetske baštine.

Tačan datum izgrade Derinkujua još uvijek nije poznat. Prvi put se spominje u djelu "Anabasis", koje je 370. godine prije nove ere napisao Ksenofont. On u ovoj knjizi govori o ljudima iz Kapadokije, koji su živjeli u kućama pod zemljom. Ta pojava mu je bila neobična, s obzirom na to da je većina stanovnika tada živjela u naseljima na obližnjim liticama.

Smatra se da su većinu Derinkujua izgradili Frigijci jer su oni imali sredstva potrebna za izgradnju složenih podzemnih objekata. Oni su činili jedno od najistaknutijih carstava u Anadoliji. Derinkuju se koristio za skladištenje robe, ali je napravljen kako bi stanovnici mogli da se sakriju od osvajača. Vjeruje se da je tokom vizantijske ere ovde živjelo čak 20 hiljada ljudi.

Danas turisti plaćaju oko 60 lira (oko 400 dinara) da uđu u Derinkuju. Naravno, tuneli su uski i slabo osvijetljeni. Impresivno je to što ovdje postoji sistem za ventilaciju i bunar iskopan na više od 55 metara dubine.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković