Najstrmije u Evropi: Ulice u kojima stanari koriste trikove kako bi spriječili da im automobili skliznu

Kada padne snijeg, bolje je ne izlaziti iz kuće, a oni koji odluče da pokrenu auto na padini nadaju se da u tom trenutku neće sresti nikoga...

Zbog svog nagiba, ulica Vale u Bristolu je savršeno mjesto za takmičenje u kotrljanju uskršnjih jaja, ali komšije svakodnevno imaju predstavu ili barem dobar trening.

"Jedan od najvećih poduhvata bilo je preseljenje. Trebalo je izvesti kombi uz cestu", rekao je stanovnik ulice koju mnogi smatraju jednom od najstrmijih u Evropi i dodao da je život tamo pravi izazov - i za mišića i automobile tokom zime kad padne snijeg. Zbog toga se nalazi na listi najopasnijih ulica na svijetu.

U slučaju snijega oni koji mogu ostaju kod kuće ili se ponašaju poput planinara. U usponu pomaže pridržavanje za ograde. Neki su se zimi spustili i skijama, a penjanje automobilom takođe podiže adrenalin.

"Nakon što ubacim u prvu, pritisnem gas i nadam se da se niko neće naići u to vrijeme na ulici jer jednom kad krenem, nema povratka", kaže Džuli Vit, koja ondje živi 20 godina i još se uvijek nije naviknula na strminu.

Kako bi ih spriječili da skliznu, stanari čak vežu automobile za uličnu rasvjetu.

Od 2019. Fford Pen Llech nosi zvaničnu titulu najstrmije ulice na svijetu. Sjeverni Vels je Ginisovo priznanje dobio nakon što su stanovnici Harleha protestovali zbog toga što njihova ulica ima nagib od 37,5 odsto, što je dovoljno da se „pređe” ulica koja je tada nosila titulu najstrmije. Tako je naslijedila Boldvin ulicu u novozelandskom gradu Danidin, čiji je nagib „samo” 35 odsto.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković