Dobio opkladu: Jutjuber ubijedio profesora fizike da je njegov auto "na vjetar" BRŽI od vjetra(video)

Svjedok opklade je bio i poznati fizičar Nil de Gras Tajson.

Jutjuber koji se bavi naučnim temama dobio je opkladu vrijednu 10.000 dolara, pošto je profesoru fizike dokazao da se njegov automobil "na vjetar" kreće brže od vjetra kad ide niz vjetar.

Derek Miler, autor YouTube kanala Veritasium, opkladio se sa profesorom fizike na Univerzitetu Kalifornije (UCLA) Aleksandrom Kusenkom, nakon što mu je profesor rekao da je nemoguće da se automobil kreće brže od vjetra koji ga pogoni. Automobil se kreće tako što snaga vjetra pokreće veliki propeler, čiji se obrtaji potom prenose na točkove.

Miler je odgovorio da svoju tvrdnju može da dokaže i predložio opkladu od 10.000 dolara. Njih dvojica su potom potpisali ugovor o opkladi, čemu je svjedok bio i poznati fizičar Nil de Gras Tajson.

U svom prethodnom videu, u kome je predstavio automobil "Blackbird" (Crna ptica), Miler je rekao da je vozilo sposobno da se kreće brže od vetra koji ga pokreće. Profesor Kusenko je to negirao tvrdnjom da su trenutne promjene brzine kretanja vozila posljedica povremenih naleta vjetra i inercije.

Međutim, Miler je uz pomoć koleginice jutjuberke Sajle Fokslin, koja se takođe bavi naučnim temama, modela koji je napravio da simulira kretanje automobila i kompleksnih matematičkih proračuna, profesoru uspio da dokaže svoje tvrdnje.

- Kada je brzina automobila jednaka brzini vjetra, izgleda kao da je propeler u stanju da proizvede neograničenu silu - rekao je Miler u komentaru svog obrzloženja.

Pošto je uvidio da su njegove tvrdnje bile pogrešne, profesor Kusenko je bio čovjek od riječi i Mileru isplatio 10.000 dolara.

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković