NAJSKUPLJI suvenir: Turisti nose pijesak sa plaže u flašama, prijeti im KAZNA od 3.000 EURA

Pijesak i školjke koje sakupljaju na plažama skladište u flaše, nose ih kući, a zatim ih čuvaju za uspomenu, doniraju ili čak prodaju preko interneta.

Bijele pješčane plaže glavno su obilježje Sardinije, ali od 2017. godine strogo je zabranjeno ponijeti bilo šta sa njih - pijesak, šljunak i školjke. Lokalne vlasti trenutno se suočavaju sa nekoliko odvojenih incidenata u kojima je 41 turista odnio gotovo 100 kilograma pjeska sa plaža. Za takvo krivično djelo prijeti im kazna do 3.000 eura.

Stanovnici Sardinije se već godinama žale zbog turista koji kradu prirodna dobra njihovog ostrva. U tome prednjače Evropljani, pa čak i sami Italijani; pijesak i školjke koje sakupljaju na plažama skladište u flaše, nose ih kući, a zatim ih čuvaju za uspomenu, doniraju ili čak prodaju preko interneta, piše 24ur.com

Da bi to što više spriječili, vojnici i carinici kontrolišu aerodrome i luke na ostrvu, gdje provjeravaju prtljag, a obraćaju pažnju i na ilegalnu prodaju na web lokacijama. Tako su posljednjih dana otkrili na desetine onlajn oglasa gdje ljudi na ovom mediteranskom ostrvu prodaju predmete koje su ilegalno sakupili na obali. Cijene su, prema njihovim riječima, „prilično visoke“.

Policija je saopštila da je u vezi s tim ove godine već prikupila novčane kazne od oko 13.000 eura, dodajući da se sve zaplijenjeno od turista vraća tamo odakle je i preuzeto, ako je ikako moguće.

Na Fejsbuku postoji i stranica pod nazivom „Opljačkana Sardinija“.

Ekspert za zaštitu životne sredine i stanovnik glavnog grada Kaljarija Pjerluiđi Koko objasnio je za BBC da su plaže glavni razlog zašto turisti dolaze na Sardiniju. Za neke je pesak koji ponesu sa sobom dragocjena uspomena.

Međutim, istovremeno upozorava da bi takvo uklanjanje pijeska moglo dugoročno doprinijeti smanjenju plaža, što bi predstavljalo rizik za životnu sredinu kako nivo mora raste zbog klimatskih promjena. Tako bi odnošenje pijeska na kraju uništilo plaže koje su nastajale milionima godina.

Francuski par koji je posjetio Sardiniju 2019. godine pokušao je da u prtljažnik svog automobila sa ostrva odnese čak 40 kilograma pijeska, odlažući ga u 14 flaša. Rekli su policiji da su pijesak ponijeli „za uspomenu“ i da nisu znali da na taj način krše zakon.

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković