Ovo su NAJJEFTINIJE zemlje svijeta

Jeste li se ikada zapitali koje su najskuplje zemlje na svijetu?

Tablica vam može mnogo reći, ali čim se tablica pretvori u veliku šarenu kartu svijeta, rezultati odmah postanu mnogo zanimljiviji. MoveHub je uzeo podatke iz indeksa troškova života za 2018. sa stranice Numbeo.com.

Numbeo.com svoj indeks računa sabiranjem ogromne količine podataka od hiljade korisnika širom svijeta koji upisuju potrošačke cijene i troškove mjesta u kojem se nalaze. Indeks sadrži gotovo 50 faktora, od obroka u restoranu srednje kategorije do članarine u teretani, boce vina ili šoljice kave.

Kada je riječ o životnim troškovima u Evropi, tu postoji jasna podjela. Države Istočne Evrope su znatno jeftinije, dok su one Zapadne Evrope izuzetno skupe. Ako želite na superjeftin odmor u Evropi, onda treba da odete na Balkan ili još dalje. Najjeftinija zemlja Evrope je Ukrajina, koja je 113. na svijetu, a slijede je Kosovo (koje se u istraživanju tretira kao samostalna država) na 109. mjestu i Moldavija na 101. mjestu.

Na drugom kraju spektra, nije nikakvo iznenađenje da je Švajcarska najskuplja zemlja Evrope, i druga najskuplja na cijelom svijetu.

Ispred Švajcarske se na tablici skupoće nalazi samo Bermuda, a prate je Irska, Norveška, Bahami, Luksemburg, Danska, Singapur, Japan i Izrael.

Život u zemlji čokolade, sira i planinskog vazduha prilično se skupo plaća. Po istraživanju veb stranice Expat Insider iz 2017. godine Švajcarska je i jedna od najmanje srdačnih zemalja na svijetu, pa je možda onda bolje živjeti negdje gdje je jeftinije i veselije.

A najjeftinije se živi u Pakistanu, Egiptu, Ukrajini, Tunisu, Kosovu, Gruziji, Azerbajdžanu, Bangladešu i Alžiru.

Izvor:Kolektiv.me