U Australiji pronađena najstarija poruka u boci!

Početkom godine u Zapadnoj Australiji,180 kilometara severno od Perta je pronađena najstarija na svetu poruka u boci! Ova boca sa porukom stara je neverovatnih 132 godine!...

Tako da je ova boca iz Australije i službeno potvrđena je kao najstarija pronađena poruka te vrste na svetu! 

Bocu je u januaru 2018. godine pronašla Tonja Ilman šetajući plažom na ostrvu Vedž. 

Njen suprug Kajm Ilman izjavio je za australijsko izdanje Guardiana da je supruga ponela bocu jer je smatrala da će biti dobar dodatak polici za knjige.

"Devojka moga sina otkrila je poruku kad je pokušala da istrese pesak iz boce. Poruka je bila vlažna, zamotana i povezana konopcem. Osušili smo je i kad smo je otvorili videli smo da je pisana na nemačkom, vrlo bledim nemačkim rukopisom", dodala je.

U boci je pronašla umotani papir štampan u Nemačkoj 12. juna 1886. godine, a njegovu autentičnost potvrdio je Muzej Zapadne Australije.

Boca je bačena u Indijski okean s nemačke jedrilice "Paula" 1886. godine, 950 kilometara od australske obale, kazao je Ross Anderson, radnik muzeja i pomoćnik kustosa za pomorsku arheologiju.

U to vreme nemački brodovi su vršili 69-godišnji eksperiment koji je uključivao bacanje hiljada boca u vodu kako bi pratili okeanske struje.

Na poleđini poruke pisalo je da se nalazač moli da je vrati ili u nemački Mornarički opservatoriju u Hamburgu ili u najbliži nemački konzulat.Na svakoj poruci zabilježene su koordinate broda, datum, naziv broda, što je pomoglo Andersonu proveri autentičnost poruke tako što je rukopis uporedio s primercima koji su čuvani na brodu.

Njegovo otkriće potvrdili su i stručnjaci nemačke pomorske opservatorije. Prethodna najstarija poruka u pronađena u boci bila stara 108 godina.
 
Izvor: zanimljivostidana.com