Mobilni telefon opasan po život

Povrede vrata, lica, očiju, nosa, ušiju i glave sve su češće, posebno kod mladih između 13 i 29 godina, i to samo zbog korišćenja mobilnog telefona čak i tokom vožnje.

 "Troškovi saniranja povreda lica koštaju američki zdravstveni sistem godišnje oko tri milijarde dolara": Ilustracija (Pixabay)

Nemojte pisati poruke dok hodate, lajkovati fotografije pasa, ili gledati video-sadržaje - povrede povezane s korišćenjem mobilnih telefona su u porastu, posebno kod mladih, pokazala je analiza povreda zbog kojih su ljudi tražili ljekarsku pomoć u SAD, prenosi RTS.

Najčešće povrede su rane na licu i glavi, slijede kontuzije mozga, površne povrede kože i povrede unutašnjih organa, prema istraživanju koje su sproveli naučnici s medicinskog fakulteta Ratdžersa u Nju Džerziju.

Iako se ne čini da bi te povrede trebalo da budu razlog za zabrinutost, autori istraživanja upozoravaju da mogu imati dugotrajne posljedice kao što su ožiljci.

Troškovi saniranja povreda lica koštaju američki zdravstveni sistem godišnje oko tri milijarde dolara.

Ova studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Jama za otorinolaringologiju, prva je koja je proučila povrede glave i vrata umjesto čitavog tijela.

Te su vrste povreda bile rijetke do 2007. godine u kojoj je Epl predstavio prvi Ajfon, a nakon toga zaista su porasle.

"Iako je popularnost mobilnih telefona i prije toga rasla njihove su funkcije bile ograničene i stoga su bili manji izgledi da mnogo odvlače pažnju u poređenju sa današnjim pametnim telefonima“, navode autori istraživanja.

Izvor: Rtcg