Druže se osam decenija, a sada su odlučile da u starački dom odu zajedno!

Ako bi sinonim za prijateljstvo, povezanost i ljubav tražili u odnosu između nekih osoba, dvije vremešne i krajnje simpatične bakice bi bile pravi primjer svega navedenog.

Ketlin Saville i Oliva Vudvard (obje 89 godina) sprijateljile su se još 1941. kao 11-godišnje srednjoškolke u Mejnsfildu i nerazdvojne su prijateljice već skoro osam decenjia, a nedavno su se prijavile i za stanovanje u istom domu za starije osobe u Velikoj Britaniji. Kad su bile mlađe, kažu da ih je 'povezivalo zadirkivanje dječaka iz razreda i igre', a u njihovim se životima izgleda, od tada nije puno toga promijenilo. Naime, obje na život i danas gledaju pomalo djetinjasto i pozitivno, pa su obje bile jako uzbuđene kad su saznale da su dobile mjesto u istom domu koji vodi račnua o starijim i nemoćnim licima.

Prema osoblju koje tamo radi, njih dvije su prilično "dinamičan dvojac", a kažu i da se među njima i nakon svih tih godina može osjetiti prava prijateljska ljubav. Prema Ketlin, koja napominje kako je u tom odnosu još uvijek ta koja privlači sve dječake, ključ njihovog dugogodišnjeg bliskog odnosa je u tome što se ne svađaju.

- Od prvog dana znale smo da ćemo uvijek biti prijateljice. A ako Oliva "ode" prva, vratiće se po mene i bićemo skupa i na nebu - rekla je Ketlin za BBC.

Od kada su se upoznale, nikada nisu živjele jedna od druge dalje od desetak minuta hoda, pa su bile neutješne kad Olivina djeca svoju majku prvobitno smjestila u drugi dom. Kad su shvatili koliko im je važno da su zajedno, porodica ju je ipak smjestila kod svoje prijateljice u dom.

- Treba mi da je tu jer ako sam zbog nečeg nesrećna ili mi se nešto loše događa, znam da samo moram otići do nje i da ćemo se brzo tome smijati, koji god problem bio - kaže Oliva, a upravnica doma Seli Tebits tvrdi kako nikada prije nije videla takvu bliskost među prijateljima kakva vlada između njih dvije.

- Njih dvije su kao djeca, ne prestaju da pričaju i da se grle. To je slatko, one se iskreno vole više od nekih ljubavnih parova - rekla je Sali.

Na kraju intervjua, Ketlin je poslala poruku svima da ako imaju bliskog prijatelja, ne čekaju da oni pozovu prvi, već da to sami učine.

- Nazovite ili posjetite onog sa kim želite biti blizak prijatelj, nemojte uvijek čekati da oni dođu k vama - za tango je potrebno dvoje.

Izvor: Kolektiv.me