Hibakujumoku, drveće koje je preživjelo bombardovanje Hirošime

Prva atomska bomba bačena na Hirošimu u svojstvu oružja bačena je 6. avgusta 1945. godine. U trenutku eksplozije – na temperaturi 40 puta većoj od sunčane i približnim zračenjem od 240 greja – grad je uništen i poginulo je oko 140.000 ljudi.

Za nešto manje od godinu dana, nekoliko kilometara od epicentra, procvjetala je ginko biloba među ruševinama nekadašnjeg budističkog hrama. Uprkos obnovi zgrade, drvo je opstalo i tako postalo simbol ponovnog rađanja i obožavanja.

U podnožju stabla stoji natpis „Nikada više Hirošima“. Iako tokom dužeg vremena nije bilo traga života u gradu, neke ginko bilobe (i druge vrste) ponovo su nastale među ruševinama i usred pustoši. Japanci su drveću koje je preživjelo atomsku bombu dali nadimak Hibakujumoku.

Snaga ginko bilobe je zadivljujuća. Ovo drvo opstaje uz malo svjetlosti i manjak hranljivih materija i veoma je otporno na bakterije, gljivice i viruse. Njegov DNK je oko 3,5 puta duži od ljudskog i sadrži više od 40.000 gena, od kojih mu mnogi pomažu da se zaštiti od spoljnih pretnji. Sve ukazuje na to da su tokom godina značajno uvećane porodice gena koji mu pružaju odbrambene mehanizme.

U slučaju napada biljojeda ili patogena oslobađa skup molekula kako bi se izborio sa njima. To se može učiniti ili direktnim kontranapadom ili aktiviranjem sistema uzbune koji može koristiti odbrambeni mehanizam, kao i privući neprijatelje svojih neprijatelja. Naučnici proučavaju u kojoj meri hemija drveta posjeduje farmakološka svojstva.

Izvor: Cdm