Aviokompanija poklonila doživotne karte za prvu klasu i spasila se bankrota

Prije tridesetosam godina American Airlines donio je jednu od najskupljih odluka u istoroji civilne avijacije – izbacili su na tržište neograničenu doživotnu kartu za let prvom klasom.

Kompanija se 80-ih našla u finansijskim teškoćama, a manjak gotovine odlučili su da nadoknade nesvakidašnjom uslugom – svojim najvjernijim klijentima ponudili su posebnu kartu za prvu klasu AAirpass s kojom su mogli neograničeno da lete gdje god požele cijelog života.

Za uživanje u ovoj povlastiti trebalo je jednokratno uplatiti 250.000 dolara, dok se za dodatnih 150.000 dolara mogla nabaviti i dodatna takva karta za pratitelja. Ta je investicija bila poput obveznice, umjesto isplaćivanja dividende u gotovini svojim su mušterijama isplaćivali dividendu u putovanjima.

AAirpass je od 1981. do 1994. godine kupilo 28 ljudi, a firmi donijelo prijeko potrebni kapital za nastavak poslovanja. Ipak, ishitrena odluka aviokompaniju je na kraju više koštala nego što je vrijedila te je American Airlines bio primoran da otkaže tri AAirpas-a.

Naime, neki su kupci vrlo brzo pronašli način da iskoriste svoju doživotnu kartu. Jedan od tih sretnika bio je invensticijski bankar Stiv Rotstein iz Čikaga, koji se AAirpassa dočepao 1987. godine, a u sljedeće dvije decenije iskoristio ga 10.000 puta.

U tom periodu 1000 puta letio je za Njujork, 500 puta za London, 500 puta za San Francisko i 500 puta za Los Anđeles. Čak 120 puta odletio je u Tokio, 80 puta u Pariz, 80 puta u Sidnej te 50 puta u Hong Kong.

AAirpas se nije koristio samo za poslovna putovanja i odmore. Žak Vrum ga je koristio i kako bi otišao na sendvič u drugi grad s prijateljem, na koncerte ili na slične poludnevne i jednodnevne aktivnosti po cijelom svijetu.

American Airlines 2007. godine ponovo se našao u finansijskim teškoćama, a uvidom u knjige otkriveno je kako Rothstein i Vrum firmu koštaju milion dolara godišnje u porezu, naknadama i izgubljenom novcu od prodaje karata.

Daljnjom istragom ustanovljeno je kako su ta dvojica muškaraca davala svoje besplatne karte trećim osobama i zarađivali na njima. Iako u originalnom ugovoru nije postojala stavka koja brani takvo ponašanje, optužili su ih za prevaru i ukinuli im privilegiju besplatnog putovanja, i zabranili im da lete American Airlinesom.

U međuvremenu je i treći klijent ostao bez AAirpassa, a uprkos žalbama i tužbama nisu uspjeli povratiti izgubljeno. S druge strane, u prvoj klasi American Airlinesa besplatno leti još 25 ljudi.

Izvor: Cdm