Bijesni bik kojeg se niko ne plaši i svi žele da ga dodirnu za sreću(video)

Čuvena bronzana skulptura bika američkog vajara italijanskog porijekla Artura di Modike, poznata i po nazivima Ulični bik i Punjeni bik postavljena je u centru njujorške poslovne četvrti Vol strit 1989. godine, a kasnije i u druge dvije verzije u Šangaju i Amsterdamu.

Skulptura je jedan od najpopularnijih simbola Njujorka i Vol strita i uglavnom se tumači kao spomenik agresivnom finansijskom optimizmu i ekonomskom prosperitetu.

Skulptura je visoka 3,4 m, duga 4,9 m, a teška 3,200 kg prikazuje bika koji stoji, pognute glave na jednu stranu, velikih očiju, nozdrvama koje se šire i otvorenim ustima. Bronzana boja i tvrda, metalna tekstura površine skulpture naglašava njegovu brutalnu silu. Izgled bika odaje moć i snagu i ukazuje slikovito da je bijesan i spreman za napad. Svi njegovi mišići su napeti, rep je zakrivljen poput biča, a dugi, oštri rogovi kao da ističu da mogu da probodu i da se ne treba šaliti s njim.

Danas je skulptura bika popularna turistička atrakcija koja privlači hiljade ljudi dnevno, kao i “jedna od najpoznatijih slika Njujorka” i “ikona Vol strita”.

Urbana legenda kaže da trljanje nosa, rogova i testisa bika donosi sreću.

Izvor: Cdm