Plašenje ptica zbog turista je novo zanimanje

Posjetioci Vrata Ta Pae, slavnog spomenika u tajlandskom gradu Čijang Mej, plaćaju za – „tjeranje“ ptica na – letenje. Razlog? Slikanje za Instagram! Jednostavno, u trenutku slikanja, mnogim turistima se sviđa ideja da oko njih lete ptice, a za to su spremni da plate. Domišljati lokalci to su i iskoristili, pa se na obostrano zadovoljstvo razvio jedan lijepi odnos.

Vrata Ta Pae, koje su ostatak tvrđave iz 13. vijeka, turisti vrlo rado posjećuju i slikaju se ispred slavnog zida. A ispred zdanja, vole da borave golubovi kojima se baš i ne leti. Naime, zbog velikog broja turista, naučili su kako se ovdje valja zadržavati jer uvijek ima hrane. Na njihovu žalost, tu na scenu stupa „plašitelj golubova“.

Za golubove se pročulo nakon što su se počele pojavljivati Instagram fotografije sa pomenute lokacije, gdje turisti lagano plešu i gibaju se, a oko njih leti „armija“ golubova. Jasno, to je pobudilo sumnju u spontanost slika, a uskoro se pročula i prava istina. Jednostavno, i sam Instagram nas je već odavno naučio kako tu spontanost baš i ne može da postoji.

Lokalci koji tjeraju golubove u nebo, odnosno u kadar, svoje usluge naplaćuju oko pedeset centi.

Ako mislite da je to jednostavno – nije. Ekipa koja plaši ptice, objašnjava da za to postoji posebna metoda. Najprije ih privuku hranom, a onda se zatrče prema njima i tjeraju ih u nebo.

Izvor: Cdm