Indijski bogataš platio grupno vjenčanje za 251 ženu (video)

Indijski bogataš i trgovac nekretninama platio je 251 siromašnoj ženi masovno svečano vjenčanje na Badnji dan. Poslovni čovjek Maheš Savani organizovao je masovno vjenčanje u gradu Suratu u zapadnoj državi Gudžarat, i to za parove hinduiste, ali i one muslimanske i hrišćanske manjine, prenosi Hina.

 

Savani već niz godina plaća i organizuje vjenčanja djevojaka koje su izgubile oca i ne mogu da plate trošak vjenčanja. Od 2012. godine Savani je pomogao 969 djevojaka da se udaju na masovnim vjenčanjima.

“Imam dva sina i nemam ćerku, iako sam uvijek želio jednu”, rekao je on.

“Te djevojke kao da su moje ćerke. Jako me raduje kada ih vidim radosne”, kaže Savani, i dodaje:

 

“Nema ničega pobožnijeg od Kaniadana (hinduističkog obreda davanja ćerki u brak). Jedan od mojih poslovnih prijatelja Batukbai Movalija, ove godine je takođe pomogao plaćajući vjenčanje”.

Osim plaćanja obreda Savani plaća i poklone, poput zlatnog i srebrnog nakita, kućnih aparata i namještaja za svaku mladu do ukupnog iznosa od 6.250 dolara, rekao je njegov pomoćnik.

On, takođe, plaća i troškove poslije venčanja, kao što su porodiljsko bolovanje i školovanje djece.

Masovna vjenčanja uobičajan su način smanjenja troškova za siromašnije parove u Indiji. Takva vjenčanja obično organiziuju filantropi, lokalni čelnici ili organizacije koje djeluju u zajednici.

 

Izvor: Hina