Danas je poseban dan da zagrljaje

Danas je pravi dan da nekoga zagrlite! Naime, 21. januar se već 33 godine slavi kao Dan zagrljaja.

Nauka savjetuje da se češće grlimo.

Prema istraživanju provedenom na Univerzitetu u Sjevernoj Karolini, kada bi se zaljubljeni par zagrlio na 20 sekundi njihovo tijelo bi značajno povećalo nivo oksitocina, hormona koji se inače najviše izlučuje tokom poroda ili dojenja. Takođe, i prijateljski je zagrljaj zabilježio značajan porast, ali ne kao ljubavni.

U međuvremenu, nivo kortizola – hormona stresa se značajno smanjila kod žena, kao i njihov krvni pritisak. Voditelj istraživanja i psiholog dr Karen Greven kaže: “Podrška partnera se veže uz veće količine oksitocina kod muškaraca i žena. Međutim, važnost oksitocina i njegovi potencijalni kardioprotektivni učinci mogu biti veći kod žena”.

U drugoj studiji vezanoj za zagrljaje koja je provedna u sklopu Nestlé Happily Healthy Project-a, učestvovalo je gotovo 60.000 ljudi iz Australije. Na čelu projekta bio je dr Enthoni Grant, psiholog na Univerzitetu u Sidneju i Galaxy Research-u koji je na kraju studije zaključio:

“Nauka nam kaže da dodir ima vrlo važan uticaj na tjelesno i mentalno zdravlje. Dokazano je da dodir snižava krvni pritisak i stopu otkucaja srca, povećava imuni sistem i ublažuje bol. Zagrljaji oslobađaju oksitocin, hormon koji tjera ljude da se osjećaju sigurno i koji snižava nivoe kortizola čime se smanjuje stres, tjeskoba i usamljenost”.

Izvor: Cdm