Hakovani podaci njemačkih političara

Nepoznati hakeri ukrali su milione podataka njemačkih političara, novinara i poznatih ličnosti, prenosi njemački dnevnik "Bild", ističući da je ovo možda najveći hakerski napad u dosadašnjoj istoriji Njemačke.

Savezna služba za zaštitu ustavnosti (BfV) od sinoć je pokrenula istragu o ovom slučaju, a jedino je jasno da je napad prekinut krajem oktobra, ali niko ne zna kada je počeo.

Više hiljada podataka sa djelimično ličnim informacijama objavljeno je preko interneta, a za sada je nejasno ko je ukrao te podatke. Hakerskim napadom pogođeni su političari gotovo svih političkih stranaka, izuzev desničarske AfD, čiji podaci za sada nijesu objavljeni.

Među "žrtvama" napada je i predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer, ali i poznati umjetnici i novinari, prije svega javnog servisa ARD i ZDF. Samo u ARD-u je najmanje 33 novinara bilo pogođeno hakerskim napadom.

Savezna služba za zaštitu ustavnosti (BfV) od sinoć je pokrenula istragu u ovom slučaju, i razmjenjuje s tim u vezi informacije sa stranim obavještajnim službama kako bi se ušlo u trag porijeklu hakerskog napada.

Njemački mediji spekulišu da iza napada mogu stajati države, kao što su Rusija i Kina, jer navodno Moskva već godinama sprovodi masivne hakerske napade na Njemačku, a ne može se isključiti ni saradnja sa njemačkim desničarskim ekstremističkim grupacijama.

 

Izvor: Tanjug