Eksplozija u hemijskoj fabrici, ugroženo 300 hiljada ljudi

U velikoj eksploziji koja se dogodila u petrohemijskom pogonu u sjeveroistočnoj Španiji poginula je jedna osoba i teže je povrijeđeno šest, javile su regionalne vlasti.

Civilna služba apelovala je na stanovništvo da ostanu u svojim kućama, a kako javlja španski El Pais, radi se o oko 300 hiljada ljudi.

Eksplozija se dogodila u pogonu u hemijskom kompleksu u luci Taragoni, 115 kilometara jugozapadno od Barselone, glavnog grada španske oblasti Katalonije.

Službe hitne pomoći saopštile su da je dvoje povrijeđeno zadobilo teže opekotine.

Kako prenosi Index.hr, dvoje od šestoro povrijeđenih je u kritičnom stanju. Vatrogasne službe poslale su 10 brigada u tu oblast, saopštila je regionalna služba.

Lokalni stanovnici objavili su video snimke koji pokazuju stanje poslije eksplozije, sa vatrom i visokim stubom crnog dima koji izlazi iz kruga fabrike sa velikim industrijskim rezervoarima.

Neki su rekli za lokalni radio da se eksplozija čula na razdaljini od više kilometara. Od 2015. godine u tom gradu se nalazi hemijski kompleks na 1.200 hektara, i najveći je centar te vrste u južnoj Evropi.

Izvor:RTCG