Pušten u rad gasovod "Snaga Sibira"

Predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, danas su putem video-linka nadgledali svečano puštanje u rad gasovoda "Snaga Sibira", prvog koji povezuje njihove zemlje.

"Ova inauguracija je zaista istorijski događaj ne samo za svjetsko tržište energije, nego prije svega za nas, za Rusiju i za Kinu.

Ovaj projekat dovešće rusko-kinesku stratešku saradnju na sasvim drugi nivo", rekao je Putin koji je otvaranje gledao u Sočiju putem video-linka.Gasovod "Sila Sibira" od 2.000 kilometara povezuje naftna polja u istočnom Sibiru s Kinom.

Za sada stiže do granice dviju država, a kada bude potpuno završen, trebalo bi da bude dugačak više od 3.000 kilometara.

Procjenjeno je da će "Sila Sibira" koštati 55 milijardi dolara kada 2022-2023. bude dostigla kapacitet od 38 milijardi kubnih metara godišnje što je 9,5 odsto potrošnje gasa u Kini.

Zbog tolike cijene koju smatraju "astronomskom", kritičari gasovoda kažu da on nikada neće biti rentabilan, već da je prije svega "politički i diplomatski projekat".

Prvi rusko-kineski gasovod koji treba da odgovori na ogroman energetski apetit Kine, simbolizuje strateško partnerstvo, posebno u sferi energetike.

 

Izvor:rtcg