Lajmsku bolest donijeli modifikovani krpelji

Lajmsku bolest donijeli modifikovani krpelji

Članovi Predstavničkog doma SAD strahuju da je Pentagon "eksperimentisao" s krpeljima koji su pušteni iz laboratorije između 1950. i 1975. godine, što je izazvalo širenje lajmske bolesti.

U SAD je registrovano čak 300.000 slučajeva te bolesti. Kako Tanjug prenosi pisanje RTS-a, republikanski parlamentarac Kristofer Smit iz Nju Džerzija napisao je amandman, koji zahtijeva od glavnog istražitelja Stejt departmenta da sprovede istragu i podnese izvještaj o tome da li je ministarstvo odbrane između 1950. i 1975. godine eksperimentisalo na krpeljima i drugim insektima da bi ih koristilo kao biološko oružje.

Ukoliko istraga utvrdi da je postojao takav ili sličan program, istražitelj će morati da provjeri i utvrdi da li su neki od insekata korišćenih u ogledima pobjegli ili namjerno oslobođeni iz laboratorija.

"Potrebni su nam odgovori i to odmah", rekao je Smit za "Rol kol".Kako se navodi, godinama kruže spekulacije o tome da su stručnjaci u laboratorijskim postrojenjima za proučavanje životinjskih bolesti na ostrvu Plam blizu Long Ajlenda i u Fort Derik u Merilendu, možda inficirali insekte kako bi razvili biološko oružje.

 

 

Izvor:RTCG