Bajden: Ubistvo Sinvara prilika za kraj rata u Gazi

Ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara prilika je za oslobađanje izraelskih talaca koje drži ta militantna grupa i da se okonča jednogodišnji rat u Gazi, kazao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden.

On je kazao da je ubistvo Sinvara „dobar dan za Izrael, SAD i za svijet“Bajden je u saopštenju ubistvo lidera Hamasa uporedio sa osećajem u SAD-u nakon ubistva vođe Al Kaide Osame bin Ladena, koji je bio odgovoran za napade 11. septembra 2001. godine.On je naveo da ubistvo Sinvata još jednom dokazuje da nijedan terorista nigdje u svijetu ne može da izbjegne pravdu, ma koliko to dugo trajalo, prenosi AP.

Bajden je rekao da će razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i drugim izraelskim liderima kako bi im, kako je naveo, čestitao i razgovarao sa njima o putu vraćanja talaca njihovim porodicama i okončanju rata.Kako je kazao, poslije Sinvarove smrti sada postoji prilika za „dan posle“ u Gazi, bez Hamasa na vlasti i za političko rešenje koje pruža bolju budućnost i Izraelcima i Palestincima.

Izvor: Mina

Foto:Politika