UNICEF: Djecu čeka mračna budućnost

Prema podacima Unicefa, 559 miliona djece trenutno izdrži najmanje četiri do pet opasnih toplotnih talasa godišnje, ali će se taj broj popeti na dvije milijarde do 2050. godine.

Klimatska kriza je takođe i kriza dječijih prava, s obzirom na činjenicu da je jedno od četvrto djece širom svijeta već pogođeno klimatskim vanrednim stanjem, a da će se do 2050. godine praktično svako dijete u svakom dijelu svijeta suočiti sa stalnim toplotnim talasima, navodi se u novom izvještaju Unicefa.Za stotine miliona djece, toplotni talasi će takođe trajati duže i biti ekstremniji, povećavajući opasnost od smrti, bolesti, gladi i prisilne migracije.

Nalazi su objavljeni manje od dvije sedmice prije nego što su pregovori o klimi Ujedinjenih nacija COP27 počeli u Egiptu, a nakon katastrofalne godine ekstremnih vremenskih pojava- toplotnih talasa, oluja, poplava, požara i suša, još jednom su pokazali kojom brzinom se klimatska katastrofa dešava i kolike su razmjere tzv. klimatskog sloma.Prema podacima Unicefa, 559 miliona djece trenutno izdrži najmanje četiri do pet opasnih toplotnih talasa godišnje, ali će se taj broj učetvorostručiti na dvije milijarde do 2050. godine, čak i ako se globalno zagrijavanje smanji na 1,7 stepeni, što je trenutno najbolji mogući scenario.U najgorem slučaju, uz porast temperature od 2,4 stepena, uzrokovan nastavkom sagorijevanja fosilnih goriva, procjenjuje se da će 94 odsto djece biti izloženo dugotrajnim toplotnim talasima koji će trajati najmanje 4,7 dana do 2050. godine u poređenju sa jednim od četvrto djece trenutno.

Izvor: rtcg