Armin Mušović pobjednik međunarodnog open turnira ''Goražde 2024''

Bjelopoljski šahista FIDE majstor Armin Mušović pobjednik je juče završenog Međunarodnog šahovskog turnira ''Goražde 2024''.

Mušović je u konkurenciji 37 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, od kojih trojica nosioci titule FM, bio ubjedljivo najbolji, osvojivši 5 i po poena od ukupno 6 partija.

“Konkurencija nije bilo nimalo laka, jer pored ostalih takmičara koji iako nemaju šahovsku tituli igraju odličan šah, učestvovala su i  tri  FIDE majstora. Neizvjesnost pobjednika je trajala do samog kraja turnira, ali bio sam u dobroj formi i u poslednjem, odlučujućem kolu sam pobjedom protiv FIDE majstora Murisa Konjičanina, obezbijedio prvo mjesto'', kazao je Mušović za Radio Bijelo Polje.

Mušović je od početka 2024. godine osvojio ukupno 7 turnira, od čega je 6 bilo otvorenog, a jedan zatvorenog tipa (prvenstvo Bijelog Polja) i to je, zasada, najuspješnija godina u njegovoj šahovskoj karijeri.

''Zaista nije lako osvojiti ovoliki broj prvih mjesta. Morate konstantno da igrate dobro jer, na turnirima gdje postoji jaka konkurencija i mala greška može da vas košta zlatne medalje. Osim toga, u vremenu kada su informacije i znanje svakom šahisti dostupne na dlanu, morate da budete i dosta kreativni, a dodao bih i da psihologija igra značajnu ulogu u svemu tome. U svakom slučaju, ovaj rezultat je izvanredan, i do kraja ove godine ću se boriti još na nekoliko turnira i državnih prvenstava u ubrzanoj i brzopoteznoj formi'', poručio je Mušović.

Izvor: Centar za sport i rekreaciju