Mušović, Šćekić i Popović odmjeravaju snage sa najboljim crnogorskim šahistima

FIDE majstor Armin Mušović, kao i Veljko Šćekić i Nikola Popović, učestvuju na 74. pojedinačnom prvenstvu Crne Gore u šahu, koje će trajati sve do nedjelje, 27. februara.

Najznačajnije prvesntvo u šahu počelo je 19. februara, a bjelopoljski šahisti tokom turnira odmjeriće snage na 64 crno-bijela polja sa najboljim igračima iz Crne Gore.

Nakon četiri kola Mušović ima 2,5 poena, koliko i Veljko Šćekić, dok je Popović za sada osvojio poen i po.

Mušović je u trećem kolu igrao protiv najboljeg velemajstora Crne Gore, Nikole Đukića, a Bjelopoljac, uprkos dobroj partiji, nije uspio da pobijedi iskusnijeg kolegu.

„Takođe, imao sam i direktan duel sa Veljkom Šćekićem, ali sam u jednoj ’oštroj’ partiji ipak odnio pobjedu“, rekao je FIDE majstor Armin Mušović.

Ukoliko nastavi sa ovakvim partijama, Mušović se može plasirati i u pet najboljih.

„U formi sam, dobro igram, ali smo na sredini smo turnira, ima još pet partija, tako da je sve moguće. Ipak, nadam se da ću uspjeti da uđem u pet najboljih, a to bi bio i najveći uspjeh jednog Bjelopoljca na prvenstvu“, rekao je Mušović za Radio Bijelo Polje.

Inače, na pojedinačnom prvenstvu učestvuje 45 igrača iz Crne Gore.

Turnir se igra po švajcarskom sistemom, sa tempom igra od 90 minuta za 40 poteza, plus 30 minuta uz bonifikaciju od 30 sekundi po potezu.

Organizator prvenstva je Šahovski savez Crne Gore, u saradnji sa Šahovsim klubom Prosvjeta, dok je pokrovitelj takmičenja Uprava za sport i mlade.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: privatna arhiva